Frank - den danske whistleblowern

Här är historien om den danska whistleblowern Frank Grevil, som dömdes till sex månaders fängelse för att han läckt uppgifter till pressen. Publicerad i Arbetaren 2004.



   Han heter Frank Söholm Grevil.
   Han är i fyrtioårsåldern, utbildad kemiingenjör och språkofficer med ryska som specialitet. I två och ett halvt år arbetade han inom den danska militära underrättelsetjänsten, FE.
   I dag är han en av Danmarks mest kända män.
   Han riskerar ett tvåårigt fängelsestraff för att han avslöjade att regeringen Fogh-Rasmussen (v) haft ett alldeles för dåligt underlag när man beslutade att gå i krig mot Irak.
   Men han kan också bli ihågkommen som den som såg till att dansk underrättelsetjänst släpades fram i ljuset och kanske också slutligen moderniserades.
   Det var Frank Grevil som försåg Berlingske Tidende med delar av samma hemliga underrättelsematerial som regeringen hade fått inför beslutet att gå i krig.
   Han ville att alla skulle se och kunna göra en egen bedömning.
   Frank Grevil ångrar ingenting trots att han hamnade i en veritabel mediastorm när han för två månader sedan trädde fram i tidningen Information och berättade att det var han som var BT:s ”hemliga källa”.
   Han kallar det en demokratifråga.
   - Regeringen missbrukade uppgifterna dom fick från underrättelsejänsten och använde dom för sina egna politiska syften, säger han.
   - Istället för att publicera hela rapporten valde man bara ut dom delar som skulle kunna styrka regeringens uppfattning om hotet från Irak.
   När inte folketinget fick ta del av hela materialet kunde det heller inte bli någon diskussion före beslutet.
   Han berättar att han till och med hade uppfattningen att beslutet att gå i krig i princip var taget och att FE fick jobbet att stödja beslutet med att tillverka en passande analys av läget.
   En analys som egentligen var dansk underrättelsetjänst övermäktig.
   - Vi kunde inte prestera något egentligt eget material utan byggde våra analyser helt på öppna källor som amerikanska och engelska tidningar. Det var så dåligt, säger Frank Grevil.
   Bland annat material som FE behandlat är sånt som kommit från hemliga organisationer i USA och England. Allt material har varit källskyddat då det kommit till Danmark. Man har inte haft en aning om varifrån det ursprungligen har hämtats.
   Eller varför det sprids.
   Till exempel cirkulerade det rykten om att Irak köpt uran i Niger. Det visade sig vara falskt, planterat.
   Han är snabb att slå fast:
   - Underrättelsetjänsten är fullkomligt inkompetent styrd i Danmark. Det är inte professionellt skött på något vis.
   Den danska FE – som uttytt betyder Forsvarets Efterretningstjeneste sorterar direkt under försvarsministern, och inte under den danske ÖB, vilket enligt Grevil kan vara en orsak till den amatörmässiga profilen.
   Själv satt han och läste böcker på arbetstid. För att få tiden att gå.
  Frank Grevil engagerades som expert på kemiska vapen i FE strax före attacken mot World Trade Centre och Pentagon den elfte september 2001. Han trodde själv, säger han, att det här skulle bli en vändpunkt för underrättelsetjänsten. Att man skulle inse att man måste börja jobba på ett annat sätt än tidigare.
   Så blev det inte. Det hände i princip ingenting alls.
   Frank Grevil tyckte det var närmast pinsamt så dåligt som FE sköttes.
   Samtidigt intresserade han sig i januari för debatten i folketinget om vad egentligen regeringen hade haft för grunder att välja att gå i krig på USA:s och Englands sida.
   - Jag kontaktade Berlingske Tidende för att i första hand tipsa dom om vilka frågor dom borde ställa till politikerna. Men det slutade med att jag försåg dom med material, erkänner han.
   Frank Grevil tror själv att beslutet att gå i krig enbart baserade sig på ”business”.
   - Vi har ett stort rederi Maersk-Möller som  seglar mycket för den amerikanska militären. Danskarna är ett krämarfolk, säger han.
   Den 26 februari sa han upp sig från sin tjänst på FE. En vecka innan uppsägningstiden löpt ut, i mitten av mars, fick han kallelse att inställa sig hos polisen, och han fick reda på att han var misstänkt för att ha lämnat ut hemliga handlingar. Två dagar senare blev han avskedad från FE med omedelbar verkan.
   - Jag fick ganska omedelbart jobb som översättare på ett stort företag, så jag var bara arbetslös över helgen, säger han.
   Nu funderar åklagaren Karsten Hjort i Köpenhamn på om han ska åtala Frank Grevil för överträdelse av brottsbalkens 152:a paragraf som säger att man inte får sprida hemliga uppgifter.
   Men Frank Grevil har anlitat en advokat och i paragrafen finns också ett tillägg som upphäver ovanstående om det finns ”tillräckligt allmänt intresse”.
   - Och det tycker jag nog det är, säger han.
   Han är därför inte särskilt orolig över hur det kan komma att gå i en eventuell rättegång.
   Att hela affären får följder för FE det är däremot klart. Efter avslöjandena och dom oförblommerade beskrivningarna av livet på underrättelsetjänsten så kräver nu en majoritet i folketinget att hela organisationen ses över från grunden.
   Det handlar bland annat om att verksamheten ska bli öppnare och den demokratiska kontrollen större.
   För Frank Grevil har den här historien dessutom betytt att han lämnat in sitt medlemskort i regeringspartiet Venstre och löst ett nytt i Radikale Venstre. Ett parti som han tycker bättre överensstämmer med hans egna värderingar. Och han döljer inte att han kanske satsar mer på politiken när den här stormen har bedarrat.
   Den hårt kritiserade FE-chefen Jörn Olesen som tidigare aldrig gett några intervjuer eller ens synts till i media har varit tvungen att visa upp sig. Men än har inte kraven på hans avgång ställts tillräckligt högt.
   - Vänta tills jag blir försvarsminister, säger Frank Söholm Grevil, och ler.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0