Ranelid i PR-kupp

Jag hade nog aldrig trott att jag skulle ha Björn Ranelid på bild i den här bloggen. Men så blev det! Ranelid är en man som väcker mycket känslor, han gör sitt bästa skulle man kunna tillägga, men för mig har han nog aldrig varit varken det ena eller det andra.
En gång har jag hytt med näven åt honom då han blåst förbi med Jaggan så att vinddraget fått mc'n att wobbla.

I dag avtackades Björn för sin medverkan i ett arrangemang i Brösarp. Som gåva fick han - och de andra talarna, varav den röde greven, Calle Piper, var en - ABD-bok på skånska.

Det är bara att hoppas att Björn och Calle och de andra få mycket nöje av boken.



Den falske ingenjören



I morse upptäckte jag att min bok Den falske ingenjören - och andra svenska spår i Argentina har börjat materialiseras ur intet... Den ligger utlagd hos nätbokhandlarna med ett releasedatum den 10 oktober 2011! Jättekul. Boken ges ut av Massolit Förlag.

Den falske ingenjören hette Hjalmar Fredrik Stavelius och fortfarande i dag rör han upp sinnena hos bygdehistoriker i trakten av Córdoba, trots att det var på 1890-talet han härjade vid dammbyggnaden i San Roque och skaffade sig epitetet den falske ingenjören.

Andra spännande profiler i boken är Peróns gudson Andino Grahn, son till gauchon Bertil, Dick Barney som deltog i OS i Mexiko för Argentina i stavhopp och Rolf Hossinger som blev världsmästare i segelflyg. Birgit, Sigrid och Agda är tre svenskspråkande damer i urskogen vars far- och morföräldrar utvandrade - de är spillror av Brasiliensvenskarna. Kikki från Trollhättan är tangoproducent och Lotta från Tosteberga tar hand om kosmopoliterna på svenska klubben.
Och mycket mera.

Ett utdrag om dique San Roque ur Den falske ingenjören:

Vi har åkt till Córdoba för att se dammen. El dique San Roque.
  Landsvägen går över den nya dammbyggnaden som invigdes 1944, och vattenståndet då vi stiger av bussen är så lågt att målet för min resa, resterna av den ursprungliga dammen, reser sig två-tre meter ovan ytan, några hundra meter från den nya. Det står några fiskare med långa spön i solgasset.
  Fransmannen Gustave Eiffel yttrade en gång:
  - Det finns två storslagna arkitektoniska skapelser i världen. Det är San Roquedammen i Córdoba och mitt torn i Paris. Skillnaden är att dammen är produktiv. Det är inte mitt torn.
  Det är svårt att förstå att den här till synes obetydliga lilla fördämningen, som vid lågvatten idag sticker upp sina eroderade betongrester ur sjön, när den byggdes ansågs vara hela den amerikanska kontinentens främsta byggnadsverk.Det är precis lika svårt att förstå att den här fridfulla platsen var scenen för ett politiskt rävspel som kostade en guvernör sin befattning, dess konstruktörer sina förmögenheter, och dessutom allvarligt fläckade en president.



Dique San Roque - skådeplats för 1890-talets politiska rävspel i Córdoba i Argentina, där Hjalmar Fredrik Stavelius blev den falske ingenjören.


Mariposas i Mumiedalen

Den sjätte september i fjol förmedlade jag lite bilder från sommarens sista blommor i Mumiedalen här på bloggen. Just nu blommar ängsblommorna fint och det vimlar av fjärilar - mariposas.










Kroknäbbarnas tid

Naturfilmaren och fotografen Patrik Olofsson kommer nu med en fantastisk bok om våra svenska rovfåglar. Inte bara finns här bilder av absolut högsta klass, det finns också mycket fakta och anekdoter kring våra mest mytomspunna fåglar.

Boken heter "Kroknäbbarnas tid" och är på 320 sidor i näst inpå A4-format. Boken har getts ut av Sveriges Ornitologiska Förening.

Här finns till exempel berättelserna kring kärrrhökarna som flyttar mellan Kristianstad Vattenrike och savannen utanför Dakar i Senegal. Men också mycket mer. De så vanliga rödgladorna på Österlen ärt inte så himla vanliga i resten av landet. Under resa mellan Ystad och Kristianstad är det inte ovanligt att se ett dussintal rödglador. Det är faktiskt till och med så att arten anses globalt hotad. I Sverige har den dock ökat från ett tiotal par per år på1960-talet till minst 2000 par - de flesta i Skåne. I Sverige häckar kanske hälften av världens alla glador. Anledningen är att jordbruksgifter har tagit kål på dem i andra europeiska länder.

Patrik har fantastiska närbilder av alla våra rovfåglar. Bilder som det har tagit lång tid att få.

När jag körde mellan Kristianstad och Ystad i dag fick jag några bilder på både glador och en individ som jag tror är just en brun kärrhök. Men jag är inte säker. Några snapshots från torsdagen 18 augusti på Österlen:




Brun kärrhök?



Röd glada



Röda glador


Avspark för ny halvlek

Vår fotbollsblogg Avspark är igång igen. Det går alldeles utmärkt att titta in, läsa och kommentera. Nu närmast Skånederby i Trelleborg ikväll. Text och bild senare ikväll.


Sommarradio i P4 - sista veckan!

Sista veckans sommarradio har bara tre dagar - måndag till onsdag - sen blir det två sommarmorgon, men enligt annat koncept, för mig. De sista tre gästerna äro:

Måndag 15/8 - Christina Nilsson från Malmö. Hon är en av TV5:s Skånefruar som skulle ge oss ett alternativ till Hollywoodfruarna.

Tisdag 16/8 - Henry Lee från Malmö. Henry är ordförande i den svensk-kinesiska handelskammaren och kan allt om kinesisk tradition och historia.

Onsdag 17/8 - Patrik Olofsson. Han är naturfilmaren som nyligen haft en dokumentär om vattenrikets kärrhökar som flög till Senegal i SVT. Och nu häromdagen kom hans bok om örnarna!

Som vanligt hör du oss bäst på 101,4 MHz i Skåne och i resten av världen på webben. Tack för att du lyssnar.


Sommarradio i P4 - femte veckan!

Det rullar på och i morgon måndag 8/8 inleds den femte och nästa sista veckan med sommargäster i Förmiddag i P4 Kristianstad, Sveriges Radio. Programmet sänds måndag till fredag klockan 10-12 och onsdag och torsdag börjar det lite senare, klockan halv elva på grund av ett samsänt ungdomsprogram.

Här är veckans gäster:

Måndag 8/8 - Åsa Olsson. Åsa kommer från Kristianstad. Hon arbetar med meditation, med healing och hon pratar med djuren. Dessutom är hon aktiv inom bluesen i Kristianstad.

Tisdag 9/8 - Eva Westerling. Eva kommer från Malmö. Hon är sjukhusclown och turnerar på de skånska sjukhusen. Hon är också med i Hipp Hippgänget i TV.

Onsdag 10/8 - Hedvig Lindahl. Hon kommer från Kristianstad och är nybliven VM-bronsmedaljör i det svenska damfotbollslandslaget. Hon spelar i KDFF.

Torsdag 11/8 - Jessica Nettelbladt. Hon kommer från Malmö och är filmregissör. Nyligen har hennes film om fyra tjejer och Dolly Parton "Jag är min egen Dolly Parton" haft premiär och fått stor uppmärksamhet.

Fredag 12/8 - Diddi Kastenholt. Diddi kommer från Helsingborg. Han är hårdrockare och frontfigur i bandet Bai Bang sedan många år. Nu har de alldeles nyss kommit med en ny CD.

Alltså: Förmiddag med Per Erik Tell i P4 Kristianstad varje veckodag från 10-12. På 101,4 MHz eller via webben. Välkommen att lyssna.


RSS 2.0