Torgny Lindgren och bedragaren...

I sin bok Minnen skriver Torgny Lindgren en bit om Lalla Ulm, en avlägsen släkting till sin mor. Hon hette egentligen Dagny Celeste Alm, och hon råkade ut för en fästman som var författare och tillika en skicklig bedragare, som till och med lyckades låna en tusenlapp av järnhandlare Steinvall då de möttes på väg till tingsrätten i Norsjö därför att järnhandlaren stämt honom för att han inte betalat tillbaka tidigare lån!

Författaren hette Stig Cederholm, och i min bloggbok Ystad-Haparanda skrev jag om honom:

"Stig Cederholm skrev om Åsa-Nisse. Bosse Schön skrev om Cederholm. Den förre Aftonbladet-journalisten Schön har specialiserat sig på att skriva om svenskar som tjänstgjorde i SS under kriget. Sådana som Cederholm.  Som dessutom först var frivillig i det spanska inbördeskriget – på Francos sida! I Oslo sydde tyskarna in honom sedan han ljugit, stulit och varit allmänt oförskämd mot en dansk SS-officer. Efter kriget satt han på mentalsjukhus, men släpptes ut sedan han gift sig med den norrländska författarinnan Dagny Alm. Om hennes skrivande vet jag intet, men på en släktforskarsida på nätet har ivriga utredare listat ut att hon har samma anfader som Torgny Lindgren, Sara Lidman och P.O. Enquist.

  Jag mötte Stig Cederholm något år innan han dog. Han ryckte in och vikarierade på den socialdemokratiska tidningen Kronobergaren, som avled något år efter Cederholm. Åsa-Nisse själv dör tydligen aldrig.

  Varför tänker jag på Johnny Bode då Cederholm passerar revy? Vet inte. Kanske för att den sortens original som båda representerar, inte ges något utrymme idag. Kanske för att också-nazisten Bode var ett förekommande inslag i radions Skivor från Vetlanda. Bode satte under kriget upp en revy åt Quisling i Norge. Kanske såg Cederholm den. De var samma andas barn."

Jag tänkte mest om du var intresserad, Torgny.Kommentarer
Postat av: kurt kihlberg

Författaren Stig Cederholm var under ett tiotal år bosatt i Arjeplog. Som flyhänt skribent serverade han "Småvarmt från Arjeplog" på torsdagarna i Norrbottens-Kuriren.

2013-06-09 @ 17:42:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0