Cynthia Lennon - sommarläsning 2
- Men visst var mitten av sextiotalet den bästa av alla tider? Visst var det det?
   Cynthia Lennon tittar på mig, ler brett, och söker mer bekräftelse på ett påstående än ställer en fråga.
   Mitten av sextiotalet var Cynthia gift med John Lennon.
   Hennes bok ”John” har nyss släppts i Sverige och hon berättar öppenhjärtigt om sitt liv med en av popvärldens allra starkast lysande ikoner. Ett inte helt enkelt liv.
   Det är hennes historia som berättas. Inte John Lennons. Och hon sticker inte under stol med att det var förlaget som bestämde titeln. Själv hade hon andra förslag.
   Ett av dem var ”Original Cyn”.
   - Men förlaget ville sälja boken och tjäna pengar. Omslaget med Johns profil fångar ögat och det handlar ju om vårt liv tillsammans, säger hon, som om hon accepterat förlagets beslut.
   Det som fått allra mest uppmärksamhet bland det hon berättat är att John en gång då de var unga slog till henne.
   - Tidningarna skrev och kallade John för hustrumisshandlare. Det var ju inte sant. Det hände en enda gång och då sade jag ifrån, säger hon.
   Men hon vill inte heller dölja att det hände. Hon har försökt att vara så öppen och frank som möjligt när hon skrivit ned sina erfarenheter.
   Det var i skolan dagen efter en fest då Cynthia hade dansat med Stuart Sutcliffe, en av bandets tidiga medlemmar, som John blev svartsjuk och drog in Cynthia på en toalett och gav henne ett slag så att hon slog huvudet i väggen.
   Då funderade hon på allvar på att göra slut. 
   Samtidigt erkänner Cynthia att hon alltid varit en positiv och optimistisk människa, kanske ibland för mycket. Och i dag tycker hon att hon borde ha sagt nej fler gånger under deras gemensamma liv.
   John Lennon var 17 år när han träffade och förälskade sig i den ett år äldre Cynthia Powell under teckningslektionerna i skolan i Liverpool. Då hade John och Paul McCartney precis börjat spela tillsammans och ett embryo till The Beatles hade så smått börjat växa.
   När Cynthia blev gravid med sonen Julian och John och hon gifte sig 1963 hade popkarusellen börjat snurra på allvar och den första tiden som äkta makar skulle fansen inte ens få veta att John var gift. Det var inte bra för karriären. Cynthia gömdes undan.
   - Det var Julian som höll mig på jorden. John var borta större delen av vårt äktenskap. Han tillhörde resten av världen, säger hon. 
   - Julian var det bästa som kom ur vårt äktenskap, säger hon.
   Nu har han fyllt 43 år. John var bara 40 när han mördades 1980 i New York. Julian har en egen artistkarriär och lever idag i södra Frankrike. Cynthia berättar entusiastiskt att Julian snart släpper ett nytt album, där Bono i U2 varit en musikalisk stötta.
   Det är omsorgen om Julian som hjälpt Cynthia genom livet. Hon säger till och med:
   - Jag har klarat mig bra. Jag är inte knarkare och inte alkoholist. Och det är nog tack vare Julian.
   Sonen som John Lennon ömsom försökte ta ifrån henne och ömsom tidvis bröt kontakten med.
   Det flödar ingen bitterhet när hon berättar om sitt liv med John, men varken Yoko Ono eller Johns faster Mimi, som han bodde hos under sin uppväxt, målas ut som särskilt sympatiska figurer i boken.
   Osminkat berättar hon om chocken då hon kom hem från en semesterresa och hittade John och Yoko i badrockar, Yoko i hennes badrock, i uterummet. Då började det gå upp för Cynthia att hon skulle komma att förlora sin man.
   Hon berättar om hur hon tvingades förhandla med Yoko om skilsmässan och om Julian. Efter Johns död var det Yoko som satt på pengarna. Cynthia skriver i sin bok:
   ”...det var de som avgjorde om Julian skulle få ut några pengar, trots att Johns förmögenhet hade räckt för att driva en mindre nation.”
   I slutet av boken frågar hon sig själv, att om hon som tonåring hade vetat vad en förälskelse i John Lennon hade inneburit, hur hade hon då reagerat?
   Hennes svar blir:
   - Jag hade vänt på klacken och gått min väg.
   När jag frågar henne om det säger hon att det var ingenting som hon planerade att skriva utan det bara kom ur henne då när hon avslutade boken.
   Och jag tycker att jag hör att hon nu lägger till ett litet kanske. 
   För fyra år sedan gifte Cynthia Lennon sig för fjärde gången. Sin nuvarande man Noel Charles träffade hon på Barbados. De bor nu på Mallorca.
   När den makalösa Beatleshysterin bröt ut under det tidiga sextiotalet kunde popstjärnorna och deras familjer inte leva normala liv. De kunde inte gå ut för deras hem belägrades av skrikande fans som praktiskt taget slet sönder kläderna på dem.
  - Idag känns det som om vi bara är en stor familj allihop. Nu är fansen, hippiesarna, medelålders och de kommer fram med ett gammalt foto och undrar om man minns. Klart man minns, säger hon.

(Kristianstadsbladet, Smålandsposten, m.fl. hösten 2007)

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0