Lovord från kritikerna!

En och annan av Skånes mediapersonligheter har nu granskat SKÅNES HISTORIA och fällt sina omdömen om verket. Roligt nog är det bara de positiva kommentarerna som har lyst i pressen. Vi bugar och tackar och är lite klädsamt röda om kinderna för allt positivt som har sagts.
 
Ett urval:
 
"Ystadsförfattaren Per Erik Tell har just fullbordat Skånes Historia, ännu ett samarbetsprojekt med Börje Berglund, mångsidig, underfundig bildkonstnär från Kristianstad. Deras tredje bok är en fantasieggande irrfärd genom Skåne... Boken bjuder på 29 undervisande och underhållande artiklar var och en försedd med sin egen illustration... Börje Berglunds ofta sparsmakade, alltid supplementära illustrationer, fångar stämningarna på kornet. Dessutom har inramningarna av hans målningar utförts ytterst smakfullt. Lysande layout. Svävande övergångar mellan bild och bakgrund. "
Lars Bejmar, Österlenmagasinet
 
"Till glädje för läsaren har de båda författarna tagoit sig friheten att blanda tider och händelser med personer i texten och konstnären har också vågat raöjera och fantisera kring det som skildras. Det har blivit en lättläst och roande bok, som för den som tänder på att forska i källmaterial får en imponerande lång lista, också i boken..."
Karl Erik Joansson, Skånska Dagbladet/Norra Skåne
 
"Boken innehåller 29 kåserande texter, en för varje bokstav i alfabetet, somliga riktigt lakoniskt roliga, av Tell och
kongenialt illustrerade av Berglund..."
Kjell E Genberg, Dast.nu
 
 

Läs en bok! Läs flera...

 
Författaren, journalisten, globetrottern med mera, Tord Wallström - som fick Stora Journalistpriset för sin bevakning av Biafrakriget då han jobbade på Arboga Tidning (!) - har en sida på internet som heter Läs en bok.
 
Här är länken!
 
Hos Läs en bok finns en rad e-böcker att ladda hem alldeles gratis. Det är ett strålande initiativ som borde rendera honom fler priser och utmärkelser.
Nu har Tord valt att publicera min reseberättelse från Ystad till Haparanda på Läs en bok. Du hittar den allra först i raden över böcker att ladda hem. Det är i sanning en brokig samling författare som Wallström har samlat under sina vingars beskydd. På bokstaven T hittar man förutom Tell också Tranströmer och Tolstoy... Fint sällskap man hamnat i må jag säga.
 
Eventuellt blir det så att Läs en bok också ger ut reseberättelsen som en rent fysiskt bok som man kan kränga in i den egna hyllan. Det blir i så fall först i vår.
 
Av Tords böcker har jag själv en handfull i min hylla. Hans Drömmen om en ö från Maldiverna, Vårt hus på Irland, Rastagänget om en resa till Jamaica med sonen, Bergen är våra enda vänner, om Kurdistan och så praktverket Svenska upptäckare, som jag haft mycket glädje av. Du kan läsa dem allihop på Läs en bok!
 
Jag rekommenderar alla ett besök på Läs en bok
.
 
 
 

Julmarknadsdags!

Det drar ihop sig till julmarknader nu runt om i Skånes land. Ja, säkert i resten av Sverige också, men det bekymrar oss föga.
Nu närmast är det Hushållningssällskapets traditionella julmarknad Skånejul som öppnar i morgon 22 november och håller på till 25 november, på söndag alltså. Välkommen att besöka Bokpros bokbord, handla böcker och slänga lite käft med förläggaren Rikard Arvidsson.
 
Nästa helg, den 30 november till 2 december är det dags för julmarknad på Bosjökloster vid Ringsjön. Mer info om den här! Här kan du träffa både Per Erik Tell och Börje Berglund. Du kan köpa vår senaste bok SKÅNES HISTORIA, men också ett urval av andra böcker och en del keramik som Börje Berglund tillverkat.
 
Välkommen!
 
 

Den skånska historian sprider sig

 
Min och Börje Berglunds bok SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron, sprider sig nu över den skånska bokhandelskontinenten. Efter signeringsuppdraget i Helsingborg i lördags, Bokia Killbergs, så ska boken nu finnas synlig och tillgänglig på bland annat följande ställen:
 
Bo Ohlsson AB, Tomelilla
Bokhandeln, Ystad
Bokhandeln i Osby, Osby
Bokia Killbergs, Helsingborg
Bokia, Ängelholm
Bokia, Landskrona
Bokia, Center Syd, Löddeköpinge
Bokia, Malmö
Bokia Möllers, Kristianstad
Bokvaruhuset, Simrishamn
Hässleholms Bokhandel, Hässleholm
Kindvalls Bokhandel, Eslöv
Kristianstads Bokhandel, Kristianstad
Lunds Bok och Papper, Lund
Regionmuseet, Kristianstad
Söderslätts Bok och Papper, Trelleborg
 
Har du en annan favoritbokhandel så kan du fråga efter boken där och de kan beställa hem den via Förlagssystem. Du hittar boken också i internetbokhandeln. T.ex. på CDON.com.
 
Mycket nöje!
 
 

...och i Kristianstad

I Kristianstad gicks det man ur huse för att delta i bokhappeningen på Regionmuseet i går kväll. Norra Skånes närvarande redaktör Karl-Erik Joansson beräknade snabbt och rutinerat skaran till närmare ett hundratal.
I minglet fanns en rad kända ansikten, från Tärnaby till Listerlandet och Göinges djupa skogar. Whiskyexperter trängdes med knuttar och kokboksförfattare, lappmarksläkare med rockn'rollers och godishandlare.
Ja, se - det var en kväll.


Z - som i Zlatan Ibrahimovic

 
En historisk Zlatan!
 
Om man skriver en bok om SKÅNES HISTORIA och kommer så långt som till bokstaven Z - finns det någon tvekan om vad det ska innehålla?
Nej, självklart inte. Zlatan Ibrahimovic är levande historia, han är förändringens historia, han är berättelsen som bara blir bättre och bättre. När vi valde Zlatan till vår nu utgivna bok SKÅNES HISTORIA från Ales stenar till Öresundsbron så illustrerade Börje Berglund honom i den rödsvartrandiga Milantröjan, men strax innan vi skulle gå i produktion så insåg vi att det var något i görningen. Det blev mer eller mindre en tids presstopp i väntan på att Zlatan, Milan och agenterna skulle staka ut framtiden. Det blev franskt mode för pågen från Rosengård och Berglund fick färga om tröjan.
En dag som den här, när Zlatan chockat England och hela världen med att sätta fyra (!) mål i en och samma match, varav det sista en gjuten klassiker, en 35-meters akrobatisk cykelspark, så är inte minst vi bakom boken SKÅNES HISTORIA förbaskat glada över att han heter just Zlatan och inte Anders, Per eller Tommy. Grattis Sverige - och Skåne!
Boken kan du köpa hos din lokala bokhandlare och bor du i glesbygden så testa adlibris!

Regionmuseet, Kristianstad ikväll

 
Så här såg det ut på Biografteatern Scala i Ystad i tisdags när det var dags för release och bokhappening för vår nya SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron. Nu är det ikväll dags för nästa happening - den tar avstamp i Kristianstad och scenen blir Regionmuseet. det betyder också att förtjänsten på kvällens bokförsäljning hamnar i museets kassan. Vi startar kl 17. Välkommen!
 
 
För musiken i Ystad svarade SLÄKTDRAGET från Tomelilla som spelade på fiol och nyckelharpa och ibland togs även klarinetten fram. Allsång var det dessutom på gamla Edvard Persson-dängor. En fin kväll och Bokhandeln i Ystad stod för försäljningen.
 
 
Och god publicitet i Ystads Allehanda. Nu gäller det alltså Kristianstad ikväll. Kl 17, Regionmuseet. Välkommen!
 

Åker du om Ystad?

I kväll är det dags - release på årets julklappsbok - SKÅNES HISTORIA från Ales stenar till Öresundsbron. Boken släpps på ett litet party på Biografteatern Scala i Ystad. Klockan 17 öppnar vi portarna och kl 19 kör vi ut de som fortfarande biter sig kvar. Det blir musik med SLÄKTDRAGET från Tomelilla. Och om andan faller på blir det allsång á la Skansen. Det lovas en möjlighet att införskaffa den nya boken alldeles gratis genom att delta och vinna en tävling som konstnären Börje Berglund förbereder - han ritar, du gissar och den som är först med vad ur den skånska historien som Börje illustrerar, vinner.
 
Böckerna väntar - så vad väntar du på?
Välkommen!
 

Mycket Berlin just nu

 
 
Det är mycket Berlin just nu. Inte bara att jag nyss varit där över helgen. En kollega har tillbringat en kortare tid där och i går damp en ny bok ned i brevlådan - CJ Charpentiers berättelse om Alfred Döblins adresser i Stettin och Berlin.
Alfred Döblin skrev ju romanen Berlin-Alexanderplatz som Fassbinder TV-filmade 1980. CJ's bok heter Widebum, widebum och den tänker jag återkomma till.
 
Inför Berlinresan, min femte eller sjätte men mitt ressällskaps första, "läste vi på" bland annat genom att se en del filmer kring fenomenet muren, DDR och Stasi.
 
GOODBYE LENIN - av Wolfgang Becker är ju en underbart härlig historia med ett annorlunda och lite feelgood perspektiv på murfallet. En film från 2003 som blir (är?) en klassiker.
 
DE ANDRAS LIV - av Florian Henckel von Donnersmark. En riktigt riktigt bra film. Ett drama som inte kan lämna någon oberörd. Skickligt gjord.
 
NÄR MUREN FÖLL, de sista dagarna - av Thomas Berger. En tre timmars TV-serie som är bra, spännande och dramatisk, kanske till och med så att man får en riktig inblick i vad som hände de där dagarna i november 1989 när muren föll. Men filmen tar aldrig riktigt tag i en.
 
BARBARA - av Christian Petzold. Filmen kom i år och berättar om de som inte flydde från öst. Ett nytt perspektiv på DDR-borna. Känns lite tom och konstig när man ser den, det går rätt sakta, men sedan följer den dig i flera dagar.

Signering i Kristianstad

Söndagen den 25 november med början klockan 13oo finns konstnären Börjer Berglund och jag på Bokia Möllers på Västra Storgatan i Kristianstad. Vi är där för att signera vår bok SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron.
Välkommen du också!
 
 
 
Börje i signeringstagen!

RSS 2.0