Ack att skiljas är att dö en smula...



Den här skönheten och jag måste skiljas efter att vi kamperat ihop under sju fina år. Inte bara har vi rullat runt i Skåne och sett oss omkring på de flesta småvägar som finns. Vi är till exempel båda förtjusta i sträckan mellan Träne och Häglinge, som är en härlig väg.

Vi inledde vårt förhållande november 2005 och det har blivit en del resor.

Tillsammans med vännen CJ och hans Harley åkte vi autobahn i hällregn och halvstorm till Belgien för att dricka absint, gå på museum och lyssna på jazz. Då hann vi också med ett besök på Horsens Statsfängsel - ett spännande stopp!

Själva åkte vi med färjan Esbjerg-Harwich och rullade för stipendiepengar runt i Midlands. Hälsade på Shakespeare i Stratford, Mike i Cleobury Mortimer, Margret i Chesterfield och West Ham i Londons East End.

Långresa blev det i fjol också. Med SR Norrbotten och SR Kristianstads stöd (liksom MC-folket) drog vi till Haparanda, bara för att vi ville. Vi fikade med Signar i Täfteå, Hagström i Degerfors och Daniel o Vickan i Ockelbo.

Anledningen till att vårt förhållande nu tar slut är att jobbet kräver en mer Svenssonmässig framfart under vintern och som karl fixar jag inte två saker samtidigt. Jag vet att jag sagt att jag köpt min sista bil (en alldeles underbar VW 1303S) men om man aldrig ändrade sig skulle man aldrig utvecklas. 

Eventuellt kan vi återkomma till tvåhjuling när högkonjunkturerna kastar sitt varma ljus också över frilansjournalistiken...

Du hittar annonsen på Hojtorget. Och snart också Blocket.



 

Argentina? Buenos Aires?




Det är med jämna mellanrum som det ramlar in gäster på min blogg som är ute efter nyheter eller information om Argentina och det som händer där. Det är inte så konstigt med tanke på bloggens webbadress.

För att hitta mina skriverier om Argentina får du gå till arkivet. Jag reste i Argentina med utgångspunkt från Buenos Aires från 1 september 2009 till 14 maj 2010. Går du till bloggens arkiv får du mer eller mindre en dagbok från den tiden med många fina bilder. God läsning!

Vill du ha nyare uppdateringar kring detta härliga land i Latinamerika så hänvisar jag dig istället till vännen Mats Lundmans blogg 7xBuenos Aires.
Där finns info om hans bok och dessutom har han nyhetskoll på Argentina. Titta in till honom!




Åter till Patagonien...

Nej, det är inte jag som ska åka åter till Patagonien. Jag färdas bara i minnena när jag får höra av Pär Jacobsson i Malmö att han översatt sin släkting Oscar Lundqwists bok Hårda tag i Argentina till spanska - Tiempos duros en Argentina.
Roligt!


Inte minst roligt därför att Oscars bok faktiskt var anledningen till att jag och sonen hamnade i det lilla gudsförgätna samhället Gobernador Costa vid randen av Anderna, längs legendariska "la cuarenta". Den här stan grundades mer eller mindre av ett gäng svenskar - av vilka alltså Oscar från Malmö var en.

I Neuquen träffade vid Oscars brosdotter Elba Lundqwist. Oscar hade bröder som stannade. Fernando, en av dem, var hennes pappa. Här är Elba med en bild på pappa Fernando:





Att jag hittade Oscars bok och läste den innan jag åkte berodde på en vän och gammal granne till mig i Kristianstad, Kjell Nilsson. Hans kompis Bertil var son till Oscar och på det viset fick jag nys om storyn. Boken är ett spännande stycke historia. Oscar var lantmätare, handelsman och slutligen kommissarie över ett litet område i västra Chubutprovinsen. Riktigt spännande blir det om man betänker att han fanns där under åren som Butch Cassidy och Sundance Kid bodde i trakterna.

Är du intresserad av att köpa den spanska översättningen (av Eduardo Berezan) av Lundqwists bok så tar du lämpligen kontakt med Pär Jacobsson. Boken kostar 175 kronor inklusive moms och du kontaktar Pär Jacobsson på [email protected].

I min bok Den falske ingenjören skriver jag:


Den engelske författaren Bruce Chatwin korsade Patagonien under 1970-talet och kunde inte undgå berättelserna kring de amerikanska stråtrövarna. Han berättar hur han får höra talas om amerikanerna Wilson och Evans, välkända som vagnskuskar och skickliga skyttar i kordillererna.

I ett rån som går snett skjuter de en förman på den walesiska firman Compañía Mercantil de Chubut.

Polischefen i den walesiska kolonin skickar en beskrivning på mördarna Wilson och Evans, till Pinkertons detektivbyrå i New York. Enligt Chatwin stämmer hans beskrivning på de båda mördarna exakt in på - Butch Cassidy och Sundance Kid. Jakten går nu på Wilson och Evans.



Gatubild Gobernador Costa, Chubut, november 2010.
Det vita och röda huset är frivilliga brandkåren!


Fortsatt snäppande...

Jag fortsätter kartläggningen av vadarna som passerar på sin höstflygning söderut. I går trodde jag att det var den sibiriska tundrapiparen som gjorde ett besök... tills han lyfte på vingarna och visade svarta fläcken, då förstod jag (i alla fall då jag senare studerade litteraturen) att det ju var en kustpipare. Eller en - flera! Kustpiparen häckar inte i Sverige utan håller till på den ryska ishavskusten, så det är spännande att se dem. En av dem hade stadigt sällskap med en kustsnäppa, och kanske har dom hängt ihop sen de stora vidderna i norr. Myrspovarna, som ska vara Sveriges ovanligaste spov, fortsätter att springa runt i strandkanten och köra ned sin långa näbb i sanden. Och minken höll sig framme...




Kustpipare.



Kustsnäppa och kustpipare.



Kustsnäppa och kustpipare.



Mink.


Huvudstupa

Inspirerad av OS-simhopparna demonstrerade den här kentska tärnan sin stil häromdagen vid Abbekås. Lodrätt rakt ned i plumset...



Kamikazetärna.


RSS 2.0