Buenos Aires - city of protests

I dag blev förre presidenten Nestor Kirchner insvuren som "deputy" i det argentinska parlamentet. Han ska ta hand om landets räkningar, om jag har fattat det rätt. Och samtidigt som han högtidligen förklarade att han skulle arbeta för nationens bästa, eller vad han nu kunde tänkas säga, så demonstrerade tiotusentals argentinare på gatorna i Buenos Aires city - för Nestor Kirchner.
Partido Justicialista, peronisterna, som Nestor Kirchner företräder, är en märklig politiskt rörelse som inte går att pricka in på en vänster-högerskala av traditionellt snitt. Kirchner har gått sin egen väg och lyckades ta Argentina ur den djupa ekonomiska krisen 2001.
Det är alldeles tydligt att Kirchner är en politisk kraft att räkna med och han är på väg tillbaka i rampljuset efter en tid i skuggan av sin hustru, landets nuvarande president Cristina Fernandez Kirchner.

Buenos Aires måste vara den absolut mest demonstrationsglada staden i hela världen. Samtidigt som tiotusentals människor visade sitt stöd för Kirchner så gick tålmodigt "de galna mödrarna" sin torsdagsvända runt Plaza de Mayo, framför presidentpalatset, Casa Rosada. De har de gjort i mer än 30 år nu.På Plaza de Mayo sitter sedan 25 år tillbaka också krigsveteranerna från Malvinaskriget,  på post, dag och natt,  för att uppmärksamma världen på att de varken fått något erkännande, eller pension, efter kriget.

Och bara ett stenkast norrut, inne bland bankkvarteren, tutar en liten grupp i horn, slår på trummor och skanderar om hur bankerna stjäl folks pengar. En äldre man går fram till fasaden på Banco Nacional med en tjock tuschpenna och skriver: Bankers - tjuvar!
Han betraktas med stoiskt lugn av närvarande polis och vaktpersonal, som inte ingriper ens när han fortsätter till andra sidan bankens entré och upprepar sitt budskap. I demokratins Sverige hade han fått en batong i nacken och en eftermiddag i tingsrätten...


Kommentarer
Postat av: Linnea

Fina bilder pappa!

2009-12-06 @ 17:30:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0