Fruktodlare Sverre i Kleivlandia

Då jag nu i förra inlägget harangerade Sverre Kleiven i Oberá för dennes utmärkta limefrukter, varav jag bara lyckades föra med en hem då de andra mig ovetande föll ur fickan i taxin, så är det kanske dags att presentera denne norske gentleman lite närmare.
Sverre är alltså norrman och äger en chacra strax i Oberás utkant. En gång i tiden var han och hans far yerbaodlare som så många andra, men så gick de successivt över på frukt. Nu har han lime och apelsinträd i långa banor, och han gläder sig åt att det växer så det knakar.
Jag imponerades av hans utsago: Träden skördas fyra gånger per år.
Pastorn lärde sig: Grannen Barney byggde ett hus av virke från ett enda träd.

Det fanns mycket att imponeras av. Förutom lime och apelsiner, pillade Sverre ned en mogen papaya (mamón) till pastorn, som ääääääälskade papaya. Vi såg mango, bananer och ett enormt träd med avocado, där dock de frukter som fanns kvar satt så in i bomben högt att vi hade behövt hjälp av pastorns Fader för att plocka ned dem. Den hjälpen kom icke.

Sverres farfar anlände från Mosjön i Norge till Buenos Aires som invandrare. Han var egentligen på väg till Australien, men beklagligtvis så brann emigrantfartyget upp under ett stopp på Kanarieöarna och farfar Kleiven hade inte tålamod att vänta på nästa skepp till Australien, utan hoppade ombord på en ångare till Argentina. Där fick han låna pengar till en tågbiljett till Provincia Misiones - och därför är nu Sverre pensionerad fruktodlare i Oberá. Han pratar en utmärkt skandinaviska, hustrun också - hon är av dansk börd - och sonen Roberto är åkare och kör långturer över pampas.


Här kommer pastorns mamón!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0