De kommo över havet

Det sägs att argentinarna härstammar från havet, och det ligger väl en viss sanning i det. Argentina är i allra högsta grad ett invandrarland och det är främst italienare, tyskar, spanjorer och kanske en del britter som en gång i tiden gav sig av till det förlovade landet i Sydamerika.

För att handskas med alla inresande byggdes ett Hotel de Inmigrantes i hamnen där man helt sonika hyste in invandrarna tills de kunde ta sig ut i samhället. Helt enkelt en slussförläggning. I dag är det här "hotellet" museum över invandringen.
Ett ganska obetydligt museum med en del bilder, lite artefakter som väskor, småsaker som invandrarna förde med sig på resan över Atlanten, pass och liggare från immigrationsmyndigheterna.
Men det är fri entré.
Och man kan se hur invandrarna bodde i våningssängar och åt på långbord, soppa och bröd. Lite fängelsekänsla är det över alltihop.

Det här bygget restes 1910-11 men innan dess fanns det ett annat litet Immigranthotell, en rund byggnad som enligt uppgifter uppfördes av svensken Stavelius. Han var en rätt intressant figur och i min begynnande forskning har jag stött på honom på flera olika ställen. Förutom att han byggde immigranthotellet, var han ansvarig för dammen i Córdoba, där han orsakade en politisk skandal och i eftermälet kallas "den falske ingenjören", trots att han skötte sig uppdrag (ev. misskötte) på presidentens begäran. Han var också ett tag regeringens tillsynsman på ön Martín García i Paranáflodens delta som fungerade som karantänstation.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0