Har du sett en fattig?

En av de stora tidningarna i Buenos Aires skriker ut rubriken på ettan:
HAR DU SETT EN FATTIG?
Den sarkastiska rubriken har satts efter det att myndigheterna här gått ut med nyheten om hur många färre fattiga Argentina hade under första halvåret i år jämfört med i fjol. I dag räknar man med att det är 5,5 miljoner argentinare som är fattiga, alltså lever under existensminimum. Det är 13,9 procent av befolkningen. I fjol var siffran 17,8 procent.
Allra fattigast är invånarna i Gran Resistencia i norr, på gränsen mot Paraguay. Där är mer än var tredje fattig enligt de kriterier man räknar med. Minst fattigdom finns allra längst i söder, Río Gallegos i Patagonien, gränsande till Eldslandet, uppvisar bara 1,3 procent fattiga idag.

Samtidigt med den minskande fattigdomen sjunker peson i förhållande till kronan och gör oss svenskar härnere bara rikare. Strax före avresa kostade en peso 2,35 SEK. I dag får vi peson för 1,77 SEK.

Dagligen demonstrerar fackföreningar och olika vänstergrupperingar på gatorna i city i Buenos Aires, och just utanför svenska ambassaden på Tacuarí ställde CCC upp för en manifestation idag.




Och på frågan om vi har sett några fattiga:
JA, vi har sett män som sover på gallren över tunnelbanans varmluftsutsläpp, vi har sett gubbar som pinkar på gatan, kvinnor som systematiskt dissekerar soppåsarna, små skitiga pojkar som blåstirrar på olivfaten på uteserveringarna tills man nickar ja, ta du, och vi har mött åtskilliga som bett om en peso, bara en peso.
JA, vi har sett de fattiga i Buenos Aires.


Kommentarer
Postat av: Lottène Greenslade

ja..här kan man inte komma o gnälla om en spik i foten!

2009-10-02 @ 09:42:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0