Artilleristen Ahrengrens gata

En av alla svenskar jag stött på under tiden i Argentina är artilleristen Ahrengren. I Caballito, en medelklass-barrio i Buenos Aires, ligger en gata uppkallad efter honom. Men stavningen har de ändrat lite grann...

I min kommande bok om svenska spår i Argentina, finns ett kortare stycke om Ahrengren.

"Under den lugna solglittrande ytan på Lago San Roque döljer sig en våldsam och blodig historia. Här drabbade federalister och unionister samman den 22 april 1829, då Córdobas dåvarande guvernör Juan B Bustos utmanades av unionisten José Maria Paz.
 Paz hade ett överlägset artilleri, som leddes av svensken Johan Ahrengren. Han, mer eller mindre, bombade federalisterna sönder och samman. När motståndarna flydde i panik undan kartescher och krevader, satte unionisternas kavalleri av efter dem, och inom bara några minuter formligen slaktades Bustos styrkor.
  Córdoba fick en ny guvernör.
  Johan Ahrengren fortsatte vidare till nya slagfält, men var i det långa loppet på fel sida, och mötte sitt eget öde två år senare, vid Ciudadela 1831, där han enligt en uppgift genomborrades av en kula i halsen. En annan källa berättar om en lans genom ryggen.
  I dag finns en gata i stadsdelen Caballito i Buenos Aires uppkallad efter den svenske artilleristen."

Efter kontakter med kunskapare i Sverige så är det mest sannolikt att Ahrengren var från Svea Artilleriregemente, och inte Wendes. Det finns också en Olof Palme-gata i Buenos Aires, men i övrigt är det tunnsått med svenskar som hedrats med gatunamn.
Kommentarer
Postat av: Henke B

Hojta till om du ska besöka Olof Palme-gatan. Jag hänger gärna med!

2010-02-01 @ 13:16:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0