En mås är en mås är en mås

I hamnen i Punta del Este stod den här vackra måsen och log. Kanske, och nu säger jag kanske, är detta en Larus Atlanticus. Jaha, och vadå, säger du.
Jo, Larus Atlanticus är en måsart som lever längs med Brasiliens sydliga kust, Uruguay och en del exemplar finns också längs med Argentinas norra kust. Den är ännu inte rödlistad, men finns på listan över fåglar som är hotade.Det speciella med måsen är att den förutom sitt latinska namn också kallas för Olrogs mås. Och nu hettar det till, för Olrog var Claes Christian Olrog, som efter sin utbildning hemma i Sverige, gav sig iväg till Sydamerika, och förvandlades till Argentinas nationalornitolog. Han skrev den första fälthandboken om Argentinas rika fågelliv och han blev professor på universitetet i San Miguel del Tucuman.
Till hans ära uppkallades Larus Atlanticus efter honom. Det finns också en liten fink som lever i bergen i trakten av Córdoba som är uppkallad efter Olrog.

Claes Christian Olrog finns inte i svenska Wikipedia, är bortglömd hemma i Sverige, men har en plaza i Mar del Plata uppkallad efter sig, och ägnas ett kapitel i min kommande bok om svenska spår i Argentina. Ett kort utdrag:

"Är Olrog bortglömd, eller aldrig ens uppmärksammad, i Sverige, så vimlar det istället av argentinska minnestexter över honom på internet.
  Han målas upp som en generös människa och filantrop, och gjorde ett starkt intryck på alla de han mötte.
  En av hans vänner och kollegor berättar en historia om hur Olrog med sällskap färdades i ett överfyllt tåg mellan Yacuiba och Santa Cruz de la Sierra i Bolivia, det satt till och med folk på taket, och hur nitiska tjänstemän kom ombord och krävde en fattig marknadskvinna på ”skatt”. Olrog blev förbannad, tappade humöret, och erbjöd kontrollanterna sin klocka i utbyte mot att de slutade trakassera kvinnan."

Hur Claes Christian Olrog är släkt med Ulf Peder Olrog - han med konserverad gröt och bullfest - återstår att reda ut. Var de kanske kusiner?


Kommentarer
Postat av: Lizzy - Lottene

Väldigt fin måsbild. Undrar om han flugit in från Åhus?

2010-03-06 @ 23:04:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0