Virrvarr inför 2011Den argentinska inrikespolitiken är ett virrvarr av lojaliteter och dess motsats. Det är presidentval 2011 och redan nu positionerar man sig runt om i herresätena. President Cristinas make Néstor, som just nu återhämtar sig efter hjärtbesvär, är kvar på planen, sade Cristina i ett uttalande igår.

Néstor Kirchner var ju hustruns företrädare i Casa Rosada, och nu siktar han på att bli också hennes efterträdare.

Men det är fler om budet. Oppositionen är inte särskilt samlad, men det är ju knappast heller PJ – partido justicialista, peronistpartiet, som Cristina och Néstor tillhör. Tvärtom, det är ett parti som snedseglar över hela den politiska skalan, och oppositionen inom partiets ramar skulle få en svensk partiarbetare att bryta ihop.

Cristinas vicepresident heter Julio Cobos. Han är också paret Kirchners största antagonist. I går kväll förklarade försvarsministern att brigadgeneralen i armén, Hernán Prieto Alemandi, har avgått. Anledningen uppges vara att han fört hemliga samtal med vicepresident Cobos.

 Julio Cobos utsågs av Kirchner för att ge andra delar av partiets åsikter en roll i toppen. Han valdes av folket, och kan därför inte avsättas, trots att kabinettschefen Aníbal Fernandez, öppet anklagar honom för att sitta kvar enbart för att förstöra för presidenten.

Den ständiga tvåan – racerföraren Carlos Reutemann, har nu också mumlat ur skägget, och om hans uttalande tolkas korrekt så börjar han bli mer och mer mogen för att kandidera 2011. Fackföreningsledaren Hugo Moyano har redan besvarat Reutemann, med att han i så fall, med sin högerpolitik, inte kommer att få något stöd från facket.
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0