Invandrarlandet Argentina


Promenerade Avenida Puyrredón på fel håll i dag, och hamnade på Once istället för Recoleta. Lade märke till det stora judiska inslaget i gatubilden, med män, pojkar och åldringar, i kippa. Och tänkte än en gång på besöket på Holocaustmuseet på Calle Montevideo.

I dagens Sydsvenskan fick jag dessutom korn på en intressant artikel av frilansjournalisten Christoph Andersson, som handlade om nazisternas "flyktrutt norr", alltså den väg som tyska krigsförbrytare tog till Argentina, via Sverige.
Artikeln handlade om en Artur Grönheim.
Läs den gärna här!
Jag har faktiskt stött på namnet Grönheim här i Argentina, och får kanske tillfälle att återkomma till det då jag kontrollerat fakta.

Men en sak funderade jag mer över. I artikeln skriver Andersson om hur han kontaktat FBI i USA för att eventuellt få reda på mer om Grönheim, men får svaret att han inte finns i deras rullor, vilket däremot Grönheims hustru Britta gör. Men de uppgifterna lämnar FBI inte ut. Avslutningslänges spekulerar artikelförfattaren i varför, och drar slutsatser om USA och Argentina och efterkrigstidens storpolitik.

Betydligt enklare än att ringa FBI, eller maila, är ju att googla!
Då får man lätt upp FBI's egen sida "Records of FBI - declassified under the disclosure act" - och - hoppla! - visst finns Artur Grönheim i FBI's rullor. Dessutom är han utmärkt som spion!
Storyn kanske innehåller betydligt mer än vad som anats i Sydsvenskan. Numret på Grönheims akt finns angivet så det är bara att ringa och be dem skicka över den.

I Anderssons artikel redovisas också färden med Falken från Sverige till Argentina, som arrangerades av en Ludwig Liendhart. Han kom uppenbarligen fram till Argentina, eftersom han står på listan över krigsförbrytare, som anslagits på väggen i Holocaustmuseet i Buenos Aires.


Kommentarer
Postat av: Henke B

Ojojoj, vansinnigt intressant! Vill höra mer om namnet Grönheim vid tillfälle.

2010-01-05 @ 04:04:24
URL: http://bromansiba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0