Papas fritas till bussen


Nyheterna i Argentina i dag handlar bland annat om att det stora nationella bensindistributören YPF köper hem ännu mer bensin, eftersom det börjar bli brist. Nä, det finns ingen brist, säger myndigheterna. Och som vanligt i Argentina - vet man egentligen inte hur det ser ut.

Trots den myckna trafiken finns det en märkbar ambition att göra någonting. När vi för en tid sedan åkte till Samborombón i en lagom bucklig och sliten remise-taxi, så visade det sig att han tankade gas. Han körde bilen på naturgas. Det är heller inte ovanligt med hybridbilar, där man kan se själva gastanken i kofferten.

Hemma i Kristianstad kör stadsbussarna på biogas från hushållens matavfall. I Necochea i södra delarna av provinsen Buenos Aires gör man något liknande. Där använder man helt sonika restaurangernas uttjänta frityrolja som bränsle för stans kollektivtrafik! En portion papas fritas och olja driver bussen! Se story här!

Argentinarnas vurm för att hedra landets stora män och kvinnor upphör heller aldrig att förvåna. Så finns det till exempel en bensinklass som heter Fangio, efter den gamle F1-mästaren. Att bensinpriset är ungefär hälften av det i Sverige kan ni också utläsa. När kan vi välja mellan Super, Jättesuper och Peterson, hemma i Sverige?
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0