Den falske ingenjörenI morse upptäckte jag att min bok Den falske ingenjören - och andra svenska spår i Argentina har börjat materialiseras ur intet... Den ligger utlagd hos nätbokhandlarna med ett releasedatum den 10 oktober 2011! Jättekul. Boken ges ut av Massolit Förlag.

Den falske ingenjören hette Hjalmar Fredrik Stavelius och fortfarande i dag rör han upp sinnena hos bygdehistoriker i trakten av Córdoba, trots att det var på 1890-talet han härjade vid dammbyggnaden i San Roque och skaffade sig epitetet den falske ingenjören.

Andra spännande profiler i boken är Peróns gudson Andino Grahn, son till gauchon Bertil, Dick Barney som deltog i OS i Mexiko för Argentina i stavhopp och Rolf Hossinger som blev världsmästare i segelflyg. Birgit, Sigrid och Agda är tre svenskspråkande damer i urskogen vars far- och morföräldrar utvandrade - de är spillror av Brasiliensvenskarna. Kikki från Trollhättan är tangoproducent och Lotta från Tosteberga tar hand om kosmopoliterna på svenska klubben.
Och mycket mera.

Ett utdrag om dique San Roque ur Den falske ingenjören:

Vi har åkt till Córdoba för att se dammen. El dique San Roque.
  Landsvägen går över den nya dammbyggnaden som invigdes 1944, och vattenståndet då vi stiger av bussen är så lågt att målet för min resa, resterna av den ursprungliga dammen, reser sig två-tre meter ovan ytan, några hundra meter från den nya. Det står några fiskare med långa spön i solgasset.
  Fransmannen Gustave Eiffel yttrade en gång:
  - Det finns två storslagna arkitektoniska skapelser i världen. Det är San Roquedammen i Córdoba och mitt torn i Paris. Skillnaden är att dammen är produktiv. Det är inte mitt torn.
  Det är svårt att förstå att den här till synes obetydliga lilla fördämningen, som vid lågvatten idag sticker upp sina eroderade betongrester ur sjön, när den byggdes ansågs vara hela den amerikanska kontinentens främsta byggnadsverk.Det är precis lika svårt att förstå att den här fridfulla platsen var scenen för ett politiskt rävspel som kostade en guvernör sin befattning, dess konstruktörer sina förmögenheter, och dessutom allvarligt fläckade en president.Dique San Roque - skådeplats för 1890-talets politiska rävspel i Córdoba i Argentina, där Hjalmar Fredrik Stavelius blev den falske ingenjören.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0