Skivarps sockerbruk och Palmemordet


Jag gillar konspirationsteorier. Jag tror att det har något med fantasi att göra. Att kunna föreställa sig det oföreställbara, att kunna tänka det otänkbara, att kunna (eller i alla fall försöka) förklara det oförklarliga, etc.
Observera: Att gilla är inte samma sak som att tro på en konspirationsteori.

Någon gång de sista åren av 1970-talet så skrev jag en artikel på frilansbasis i Ystads Allehanda om hur slarvigt man lagrade salpeter vid Skivarps sockerbruk. Artikeln var vinklad på att salpetern förvarades helt öppet och lekande barn kunde ta sig dit - och det var helt enkelt inte bra. Det rörde sig om mängder av salpeter. Hundratals kubikmeter, kanske ännu mer. I fabriken lastades allt i säckar och kördes iväg med lastbil.

Efter artikeln byggdes förvaringen in i ett låst plåtskjul, kunde jag och redaktionsledningen stolt konstatera. Lokalpressen hade gjort sin insats.
Vi visste inte då hur vi hade kunnat förändra historien.

Företaget som bedrev salpeteromlastningen hette Scandinavian Fertilizers och hade sitt huvudkontor i Malmö. Jag besökte kontoret för att prata med företagets chef. Han hette Karl-Erik Schmitz. Det blev bara ett kort samtal i en korridor.

Några år senare dök namnet Karl-Erik Schmitz upp igen. Nu som vapenhandlare med kundunderlag i bland annat Iran och Irak, där det pågick ett krig.
Då slog det mig att det faktiskt finns en gemensam nämnare mellan vapenhandel och konstgödning. Salpeter är det samma som ammoniumnitrat, vilket i sin tur är en betydande beståndsdel i sprängmedel!
Var det helt enkelt krut som herr Schmitz rörde ihop i det nedlagda gamla sockerbruket i Skivarp?

Kriget mellan Irak och Iran inleddes 1980 då säckarna väl var packade i Skivarp. Det har i efterhand framkommit att statliga Bofors smugglade krut till krigshärden i Mellanöstern via DDR. Färjan med krutleveranserna gick från Trelleborg, cirka två mil väster om sockerbruket i Skivarp. En hyfsat kort väg där varje meter innebar en risk. Scandinavian Fertilizers var under 1980-talet ett företag med delvis statligt svenskt ägande.

Olof Palme blev medlare i den långdragna konflikten mellan Iran och Irak. Han, föreställer jag mig, satte sig in i problematiken, bland annat kring de båda ländernas vapenförsörjning. Vad fick han se? Jo, sannolikt kunde han konstatera den så kallade Iran-Contrasaffären, som handlade om att USA sålde vapen till Iran under kriget med Irak och att pengarna gick direkt till motståndsrörelsen, högergerillan Contras i Nicaragua. En pikant detalj är att det uppges vara Israel som kom med idén att amerikanerna skulle sälja vapen till Iran, i utbyte mot den gisslan som tagits av Hizbollah i Libanon. USA:s kongress hade tidigare förbjudit vapenförsäljning till Contras, varför den delen tvingades ske under täcket, trots att den styrdes av CIA, med president Reagan och hans vicepresident Bush, goda minne...
När Palme mördades  den 28 mars 1986 pågick Iran-Contrassmusslandet som bäst, och det hade ännu inte avslöjats för allmänheten.

Redan 1984 polisanmälde Svenska Freds vapentillverkaren Bofors för illegal vapensmuggling. Utredningen om Bofors agerande rullade i almanackan, över Palmemordet och fram till dom strax före jul 1989. I januari 1987 träffade dåvarande krigsmaterialinspektören Carl Fredrik Algernon Boforschefen Anders Carlberg. Strax efter det mötet föll han baklänges framför ett tunnelbanetåg i Stockholm.

Och som sagt - den 28 februari 1986 - föll Sveriges statsminister Olof Palme offer för en mördares kula.

Här skulle man kunna väva samman en fantastisk väg av konspirationer som handlar om att det var 33-åringen, galenpannan Victor Gunnarsson, som trots allt höll i vapnet. Att han arbetade på uppdrag av en sammansvärjning av högerkrafter inom svensk polis, som uppmuntrades, stöddes och styrdes av amerikanska intressen, läs: CIA, som sett sin verksamhet i Iran och Nicaragua allvarligt hotad. Alla med sina egna mörka motiv till dådet.

Kan alla turer runt Gunnarsson och hans tid i USA efter mordet, verkligen bara vara märkligheter?
Läs till exempel Börje Wingrens bok "Han sköt Olof Palme", eller Leopold Report på internet.

Är det så det gick till, ja då kan också Skivarps sockerbruk ha spelat en roll, om än perifer, i historien.
Och jag grunnar mig gråhårig idag över:
om jag hade varit mer påstridig då jag träffade Karl-Erik Schmitz, och
om jag hade fattat att salpeter kunde användas i krut,
och genom avslöjande artiklar i Ystads Allehanda stoppat verksamheten i Skivarp,
ja, då hade kriget mellan Irak och Iran kanske ebbat ut på grund av brist på kruttillförsel och ingen medling hade krävts, Iran-Contrasaffären aldrig inträffat,
och Palme varit en pensionär på 83 år idag...

Hm. En teori som god som någon annan.

Andra konspirationsteorier:

HD 25/2 2006
Arbetaren 18/2 2006




Mörka skuggor över Skivarps sockerbruk


Kommentarer
Postat av: Anonym

vem fan tror du att du e?

2011-04-01 @ 00:12:47
Postat av: Anonym

Hahaha på riktigt?! knappt långsökt i alla fall..

2012-03-02 @ 22:12:01
Postat av: Hasse

Det verkar osannolikt att han skulle ha rört ihop krut för att sälja till den iranska krigsmakten. Dom ville rimligtvis ha stora mängder krut för militärt bruk. Då krävs det mer än något som rörts ihop i ett gammalt sockerbruk. Dessutom finns alltid en risk att alltihopa smäller om man inte har rigorösa säkerhetsåtgärder.

2012-08-28 @ 21:19:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0