Varg Veum i kubik

De senaste tre dagarna har konsumerats hårdkokt norsk deckarunderhållning. De båda dvd-boxarna med Varg Veum, sammanlagt sex filmer har avlöst varandra här i Ystad, mitt i Wallanderland.
Och slutsatsen är att såväl Wallander som Beck framstår som billiga spekulationsserier i jämförelse med denna norska TV-deckare.

Varg Veum är en före detta socialarbetare på Barnevernet som sadlat om till privatdeckare. Han ligger ständigt före kommissarie Hamre och dennes handgångne man Isaksen, och hatkärleken dem emellan ger också en fin relief till historierna. 
Varg Veum är socialrealistiskt, lagom brutalt och ofta djupt mänskligt. Historierna hänger ihop, trovärdigheten finns där och tittarna engageras.

Det har kommit fler filmer med Varg Veum. Till exempel den här:



Varg Veumfilmerna bygger på böcker av Gunnar Staalesen som skrivit ett tjog böcker om privatdeckaren från Bergen i Norge. Den första redan 1977. Det är bara att hoppas att Varg Veum får lite mer uppmärksamhet här i Sverige, för det är han värd. Deckarvetaren Bengt Eriksson i Vollsjö har också skrivit fint i Ystads Allehanda om Veum.

Förutom böckerna om Veum har Gunnar Staalesen skrivit en trilogi om sin hemstad Bergen, som fått enorm uppmärksamhet i Norge, men tyvärr inte lär finnas på svenska.

Hm, sade jag att jag köpt biljett till Bergen? Återkommer med bilder och reseberättelse...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0