Una cerveza, por favor!
Samtidigt som vi i Sverige alltmer får upp ögonen för de sydamerikanska vinerna, så ökar istället intresset för öl, på den argentinska hemmamarknaden.
I El Bolsón, i nordvästra Patagonien, ett hundratal mil söder om vindistrikten i Mendoza, finns ett stort antal mikrobryggerier.
Bland bryggarna råder en pionjärlusta och entusiasm, som tar sig många olika uttryck.
Vi har besökt det mest namnkunniga av de små bryggerierna, Cervecería El Bolsón.
Förutom de ordinarie pilsnersorterna, ljus, mörk och röd (!), bryggs chokladöl, honungsöl eller en bärig öl med till exempel tydlig körsbär-, hallon-, eller vinbärssmak.
Cervecería El Bolsón bygger helt på ekologisk produktion. Dessutom producerar man glutenfri öl.
Jalapeño-öl
Riktigt udda är Cerveza ají, en öl med en guppande jalapeño, som har en väldigt tydlig och skarp eftersmak, som i sin tur kan kräva släckning!
Det finns ett tjugotal sorter inalles, och nya smaker kommer ständigt till. En svensk mineralvattenproducent skulle bli avundsjuk på påhittigheten…
Öl i El Bolsón är en konst, ett hantverk – och bygger helt på ekologiskt odlade råvaror. Det är däremot inte någon industri med långa traditioner. Sedan 2004 är bryggeriet miljöcertifierat.
Guillermo Bahlaj, som driver Cervecería El Bolsón, berättar att hans far, Juan Carlos Bahlaj, startade verksamheten för tjugofem år sedan. Då bryggde man bara den ljusa (rubio) och den mörka (negra) ölen.
En frukt- och bärträdgård
Efter en studieresa till Belgien och Holland, så fick han idén att experimentera lite mer. El Bolsón är en veritabel frukt- och bärträdgård, med ett varierat klimat, rent vatten och mycket sol i de andinska dalarna.
Råvarorna fanns.
I dag producerar man ungefär 150 000 liter öl årligen, men den smaksatta ölen är fortfarande bara en liten del av tillverkningen. Den ljusa ölen står för ungefär halva produktionen.
Cerveza El Bolsón kan du köpa i välsorterade ölbutiker i hela Argentina, men det finns ännu ingen export utanför landet. Konkurrensen är nog störst i den egna hemstaden. El Bolsón har ungefär 30 000 invånare och ett tiotal mikrobryggerier. Utöver det, finns det också ett mörkertal på ytterligare en handfull bryggare, som tillverkar öl utan eget varumärke.
Ingen ölturism
El Bolsón lever mycket på turismen, har utmärkta vandringsleder och fiskevatten. Lite ligger staden i skuggan av det större och mer kända San Carlos de Bariloche, några timmars färd längre norrut, men El Bolsón erbjuder istället en lugnare och vänligare atmosfär.
Ännu är ölturismen obetydlig, och inte alls jämförbar med till exempel i Villa Belgrano, utanför Córdoba, där man årligen arrangerar en oktoberfest med tiotusentals deltagare.
Hur smakar den?
Slutligen – hur smakar choklad- och honungs- och jalapeñoölen då?
Det är ingen öl man häller i sig för att släcka törsten. Som Guillermo Bahlaj poängterar, handlar det om en öl med det där lilla extra, som kanske kan avnjutas till desserten istället för kaffe och konjak.
Chokladölen gav en kraftig kakaosmak. Klart mycket mer choklad än öl. Kan kanske passa till en lättare efterrätt med glass eller vispgrädde, som till en del neutraliserar chokladsmaken.
Honungsölen var, uppriktigt talat, vidrigt söt.
Favorit blev istället jalapeñoölen, som smakade ungefär som en vanlig pilsner, tills dess att den slunkit ned och pepparn hettade i halsen.(Tidigare publicerad i HD)