Recension: C-J Charpentier

 

 

Widebum widebum

C-J Charpentier

Läs en bok förlag

 

Det är en annorlunda bok som C-J Charpentier har åstadkommit med sin Widebum widebum, där han strosat runt i, eller kört motorcykel till, den tyske 1900-talsförfattaren Alfred Döblins många olika adresser i Stettin och Berlin.

  Alfred Döblin är mest känd för sin roman om Franz Biberkopf, Berlin-Alexanderplatz, som 1980 också filmades för TV av Rainer Werner Fassbinder.

  Romanen utspelar sig i de judiska fattigkvarteren i östra Berlin. Enligt Charpentier är Döblin 1900-talets främste tyske författare, uppskattad och läst i stora delar av Europa, men förhållandevis bortglömd i Sverige.

  Skriftställaren från Järrestad har dock inte gjort det så enkelt för sig att han bara grenslat hojen och åkt till de biberkopfska kvarteren i Berlin. Nej, han har börjat från tiden kring 1855 när Alfred Döblins farfar Simon flyttade från Posen, nuvarande Poznan, till Stettin (numera Szczecin).

  De hamnade på Schulzenstrasse och här börjar också den noggranna kartläggningen av Döblinfamiljens flyttningar.

  Charpentier har letat adresser i både Polen och Tyskland under ett antal resor. Boken är den självklara uppföljaren till tidigare verk som essäboken Stettin-Berlin-Szczecin och Berlin-Schivelbein. Han har besökt arkiv och kommunkontor, museer och universitet, och sökt sig ut på såväl paradadresser som bakgator. Han har slagit sig i slang med pensionatsvärdinnor och ölgubbar. Han har, som han själv skriver, tagit sig an gatans antropologi.

  Resultatet imponerar.

  Charpentier läser in kartorna, scannar av verkligheten och förvandlar med sitt gedigna kunnande hus och byggnader från skilda tider till levande historia. I det ena ögonblicket ser man de gamla judiska kvarteren framför sig, i nästa serveras vi en bild av sönderbombade hus i krigets kölvatten eller grå öststatsbetong från 1970-talet.

  Det är en mycket personlig resa han bjuder med på, berättar, visar och förmedlar. Slutligen undrar man bara:

  Hur gick det med cigarren?

(Kristianstadsbladet 20121129)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0