Kort historielektion

Ett snabbt stoppover i Roskilde innebar besök i domkyrkan. En av de som funnits där längst - förutom Harald Blåtand, är Sven Estridsson, kung över Danmark, England och Norge, enligt muralmålningen på pelaren där han sägs vara inmurad. Sven Estridsson var son till den skånske jarlen Ulf, men fick alltså mors namn. Mor var Estrid, dotter till Sven Tveskägg.

 

 

 

Du kan läsa om allt det här i SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron. Har du inte gjort det ännu, så har du chansen här. Jag bjuder på ett avsnitt. Dessutom har boken 29 av konstnären Börje Berglunds fantastiska illustrationer. Den finns fortfarande till försäljning! Hör av dig till mig, eller gå till närmaste bokhandel!

 

Estridska kungaätten

Torgils Sprakalägg var det fria Skånes siste kung, skriver Åke Ohlmarks. Med farbrodern Strutharalds krona och dess strutformade topp av tio marker rent guld försvinner Sprakalägg i havet vid slaget vid Svolder. Året är 1000 jämnt.

  Den skånske jarlen stod på norrmannen Olav Tryggvasons sida mot Olof Skötkonung och dansken Sven Tveskägg. Det var dålig stämning i Norden sedan den kristne Olav Tryggvason gjort närmanden mot Sigrid Storråda (som för övrigt tidigare varit gift med Erik Segersäll, och troligen var Olof Skötkonungs mor). Olav avvisades och när han kallade henne hedning, och gav henne en kristen snyting, gifte hon sig istället med Sven Tveskägg och hetsade fram slaget vid Svolder, vikingatidens mest kända, om än omtvistade, sammandrabbning. Torgils satt i fel båt och sköts med en förgiftad pil rakt genom strupen. Han ryckte ut pilen och med blodet forsande ur halsen väste han:

  ”Där fick jag mitt, men min krona får du aldrig.”

  Han hoppade överbord med strutkrona och allt och försvann i djupet.

  En epok var över. Nästa var på väg. 

  Ohlmarks hävdar att Sprakaläggens påg Ulf Torgilsson så småningom hämnas sin far och på resa i England ränner spjutet genom hjärtat på Sven Tveskägg. Därpå äktar han dottern, Estrid.

  Estrid hade varit gift med en rysk prins som inte överlevde tronstriderna i Ryssland. Eventuellt var hon också i lag med Robert ”den djävulske” av Normandie innan skåningen Torgilsson dök upp på scenen. Estrid blev änka 1026 när hennes bror, Knut den store, blev förbannad efter ett parti schack i Roskilde och lät mörda svågern. Men hon hann bli mor till Sven Estridsson som blev kung och frände till den magre munken Adam av Bremen, en vikingatida kändisbloggare.

  Estrid kallades drottning och var en stark kvinna. Hon lät bygga den första stenkyrkan i Roskilde till minne av Ulf Torgilsson. Det sägs också att hon spelade en aktiv roll inför slaget vid Helge å, och försökte splittra Danmark i kung Knuts frånvaro.

  Estrid Svensdotter blev urmoder till en ny politiskt kraftfull danskskånsk dynasti som regerade i Danmark i mer än trehundra år, och tog slut först efter Valdemar Atterdag.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0