Redford om Cassidy

Under några dagar i Göteborg gör jag en mer kvalificerad kartläggning av stans antikvariat. Bytet blir blygsamt förutom att jag på Antikvariat Pan på Gibraltargatan får ögonen på några meterhöga högar av National Geographic's. Under två besök plockar jag ut 22 tidningar.
 
En av dem väljer jag därför att det behandlar en kommande klimatkatastrof. Det är novembernumret från 1976 (!). Ännu mer intressant i just det numret är artikeln som handlar om "the outlaw trail" från Wyoming mot Mexiko. Det är Robert Redford som är författare. Han som själv spelade Sundance Kid i George Roy Hills klassiker (1969) om de båda banditerna Butch Cassidy & Sundance Kid.
 
Det är en spännande läsning hur Redford rider längs det gamla banditstråket och avhandlar stort som smått. Han berättar om rånaren Big Nose George som hängdes i en telegrafpåle, lyckades svinga sig i repet och grabba tag i pålen, varpå han sakta gled nedåt och slutligen ströps. Big Nose flåddes av en läkare som sydde sig ett par skor av banditens skinn.
På ett ställe etablerade sig Cassidy som hästhandlare, men han sålde bara, köpte aldrig, på ett annat tränade han sin häst så att han ska kunna hoppa upp på den bakifrån och snabbt sätta av från en bankrån, vilket han gör strax efteråt för förbkuffade stadsbor, och där - där träffar Redford Lula Parker Betenson, som var Butch's syster och som hela livet hävdade att Butch faktiskt återvände från Sydamerika, dit de hade emigrerat. Enligt historien dödades ju både Cassidy och Sundance Kid av boliviansk militär efter att de rånat ett gruvbolag på lönepengarna 1909.
 
Men - dog de verkligen? Bruce Chatwin ägnar en del sidor åt de amerikanska outlaw'sen i sin bok I Patagonien, och jag snokade själv en del i deras spår i trakten av Gobernador Costa i västra Chubutprovinsen, där malmöpågen Oscar Lundqwist under en tid var kommissarie. I min bok Den falske ingenjören skriver jag bland annat:
 

"De amerikanska historikerna Daniel Buck och Anne Meadows hävdar envist att de båda bovarna, under namnen Santiago Maxwell och Frank Boyd, faktiskt sköts till döds i Bolivia i november 1908, då de konfronterade en militärpatrull vid San Vicente, efter att ha rånat en penningtransport från Aramayogruvan. Alltså ungefär som i filmen.

Men 1991 grävdes gravarna upp och antropologen Clyde Snow konstaterade, att sett rent till utseendet, så var en av kropparna visst lik Sundance Kid, men DNA-tester uteslöt varje möjlighet att de båda liken skulle vara de berömda skurkarna."

 

 

Västra Chubut i Patagonien. Där Butch Cassidy och Sundance Kid red i början av 1900-talet.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0