Livat i holken

Den andra bilden i det rullande bildspel jag har på min hemsida www.pereriktell.com är den här:
 
 
 
 
Det är Mårten Björnsson, ledare för en grupp pensionärer som kallar sig för Livat i holken, som vinglar upp för stegen. Under vintertid bygger de holkar och sommartid sätter de upp dem i bostadsområden i Kristianstad. Den här bilden är från Österäng, där de satt upp inte mindre än 45 holkar. Efter säsongen städar de ur holkarna och noterar samtidigt vilken art som bott där under häckningen. Vanligast säsongen 2007, då bilden togs var talgoxe, före stare och pilfink.
Mårten Björnsson var tidigare chef för slakteriet i Kristianstad.
Här läser du mer!

Detta ständiga Malvinas

På min hemsida www.pereriktell.com har jag ett rullande bildspel med ett trettiotal bilder. Jag ska berätta lite mer om de olika bilderna och vad de handlar om. Detta är första bilden:
 
 
 
Bilden är tagen på Plaza de Mayo i Buenos Aires. Alldeles framför rådhuset, el cabildo, i motsatt ända av torget räknat från presidentpalatset Casa Rosada. Till höger ligger katedralen och till vänster Café Victoria där jag satt ibland med en kaffe, eller en Quilmes.
Det var i samband med en invigning av en minneslund på Falklandsöarna som de stupade argentinska soldaterna hedrades med att få sina kors upphängda i en installation på torget. Det var en mäktig syn. Det lär vara omkring 700 argentinare som dog i kriget.
Jag skrev om invigningen av minneslunden i bloggen i oktober 2009. Läs mer.
 

Kort historielektion

Ett snabbt stoppover i Roskilde innebar besök i domkyrkan. En av de som funnits där längst - förutom Harald Blåtand, är Sven Estridsson, kung över Danmark, England och Norge, enligt muralmålningen på pelaren där han sägs vara inmurad. Sven Estridsson var son till den skånske jarlen Ulf, men fick alltså mors namn. Mor var Estrid, dotter till Sven Tveskägg.

 

 

 

Du kan läsa om allt det här i SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron. Har du inte gjort det ännu, så har du chansen här. Jag bjuder på ett avsnitt. Dessutom har boken 29 av konstnären Börje Berglunds fantastiska illustrationer. Den finns fortfarande till försäljning! Hör av dig till mig, eller gå till närmaste bokhandel!

 

Estridska kungaätten

Torgils Sprakalägg var det fria Skånes siste kung, skriver Åke Ohlmarks. Med farbrodern Strutharalds krona och dess strutformade topp av tio marker rent guld försvinner Sprakalägg i havet vid slaget vid Svolder. Året är 1000 jämnt.

  Den skånske jarlen stod på norrmannen Olav Tryggvasons sida mot Olof Skötkonung och dansken Sven Tveskägg. Det var dålig stämning i Norden sedan den kristne Olav Tryggvason gjort närmanden mot Sigrid Storråda (som för övrigt tidigare varit gift med Erik Segersäll, och troligen var Olof Skötkonungs mor). Olav avvisades och när han kallade henne hedning, och gav henne en kristen snyting, gifte hon sig istället med Sven Tveskägg och hetsade fram slaget vid Svolder, vikingatidens mest kända, om än omtvistade, sammandrabbning. Torgils satt i fel båt och sköts med en förgiftad pil rakt genom strupen. Han ryckte ut pilen och med blodet forsande ur halsen väste han:

  ”Där fick jag mitt, men min krona får du aldrig.”

  Han hoppade överbord med strutkrona och allt och försvann i djupet.

  En epok var över. Nästa var på väg. 

  Ohlmarks hävdar att Sprakaläggens påg Ulf Torgilsson så småningom hämnas sin far och på resa i England ränner spjutet genom hjärtat på Sven Tveskägg. Därpå äktar han dottern, Estrid.

  Estrid hade varit gift med en rysk prins som inte överlevde tronstriderna i Ryssland. Eventuellt var hon också i lag med Robert ”den djävulske” av Normandie innan skåningen Torgilsson dök upp på scenen. Estrid blev änka 1026 när hennes bror, Knut den store, blev förbannad efter ett parti schack i Roskilde och lät mörda svågern. Men hon hann bli mor till Sven Estridsson som blev kung och frände till den magre munken Adam av Bremen, en vikingatida kändisbloggare.

  Estrid kallades drottning och var en stark kvinna. Hon lät bygga den första stenkyrkan i Roskilde till minne av Ulf Torgilsson. Det sägs också att hon spelade en aktiv roll inför slaget vid Helge å, och försökte splittra Danmark i kung Knuts frånvaro.

  Estrid Svensdotter blev urmoder till en ny politiskt kraftfull danskskånsk dynasti som regerade i Danmark i mer än trehundra år, och tog slut först efter Valdemar Atterdag.

 


Om Stasi och biskop Lindegård

När jag ser TV-nyheterna och får höra om Stasis infiltration i Svenska kyrkan i Växjö så påminns jag om ett telefonsamtal jag hade med stiftet i Växjö en gång i slutet av 1970-talet. Det handlade sannolikt om kvinnliga präster, det gjorde det oftast då pressen ringde domkapitlet i Växjö...
 
Jag frågade efter någon som kunde svara på mina frågor och kopplades till en man som svarade: Lindegård. Möjligen hörde jag inte, möjligen visste jag inte eller också var jag bara så fokuserad på att få fram det jag ville att jag började fråga ut honom utan att ta reda på vem det var jag pratade med. Efter en stund då jag bara fått undanglidande svar släppte jag ur mig, med en stillsamt irriterad sarkasm:
- Du skulle inte kunna koppla mig till någon som vet vad som händer på stiftet?
Han kopplade mig omedelbart till en kanslist, som tålmodigt lyssnade på vad jag hade att säga, och sedan undrade förvånat:
- Visste inte biskopen det?
 
När jag nu googlar Sven Lindegård, den gamle biskopen i Växjö, ser jag att han dog i en trafikolycka redan 1994 där också hans efterträdare Jan Arvid Hellström omkom. Dessutom avled en journalist från Smålandsposten som fanns med i bilen, i samma krasch. Jag har dock inte hittat vem det var.
 
 
 

What really matters...en reflektion

Jag köpte faktiskt Kvällsposten i går. Detta för att få så mycket som möjligt från helgens allsvenska fotbollspremiär. För att kunna frossa i HIF:s 3-0 än en gång.
 
När jag idag kollade in Georgian Times på nätet slog det mig en sak. I vänsterspalten där länkarna till tidningens olika avdelningar finns (precis som på AB, Expressen med flera), så stod ämnena i den här ordningen: Politics, Interview, Economy, Editorial, Business rating, Justice, Conflicts, Military Matters, Analytics, Religion, Caucasus,World, Special report, Sports...
 
Ja, du läste rätt. Sport kom alltså på 14:e plats.Jag kan inte tänka mig annat än att redaktörerna på Georgian Times listar ämnena i den ordning de tycker att de är relevanta för sina läsare. Kolla gärna hur det ser ut på svenska tidningars websidor. Bara en reflektion. Men så står det ingenting om HIF heller i GT...
 
 
 

RSS 2.0