Vårvärme

Enligt La Nación så drabbade värmen landet i går riktigt ordentligt. Som mest uppmättes i San Miguel del Tucumán där man pressade kvicksilvret till 46 grader Celsius. I Córdoba som vi lämnade för en vecka sen noterade man 42 medan vi sprang omkring och småfrös i 33 graders värme här i Buenos Aires...
I morse var det riktigt klibbigt, men vinden sveper runt och gör det uthärdligt nu på eftermiddagen och i morron pratar prognosen om mer behagliga 22 grader och på söndag ännu lite svalare, kanske inte ens 20.




Krönika 3

 

I helgen spelades ”El superclásico”, prestigederbyt mellan Buenos Aires, ja hela Argentinas, absolut mest populära fotbollslag, River Plate och Boca Juniors.
  Under en hel vecka har media, TV och tidningar, varit fyllda av förhandssnack om lagen, om spelarna, om matchens förutsättningar.
  Inget av dem har börjat seriespelet särskilt imponerande. Snarare har bägge varit besvikelser. Det gör inte intresset för matchen mindre. ”El superclásico” är fotbollssäsongens höjdpunkt.
  Båda lagen har sitt ursprung i arbetarstadsdelen Boca i södra Buenos Aires, men redan 1925 flyttade River Plate norrut längs Avenida del Libertador till mer fashionabla kvarter, och förvandlades till ”los millionarios”. Boca Juniors har kvar sin förankring i arbetarklassen.
   Boca är intimt förknippat med Sverige eftersom de spelar i de svenska färgerna blått och gult. Enligt historien var det också därför de valdes. Klubbstyrelsen siktade ett svenskt fartyg i La Plataviken med en fladdrande blågul fana i aktern, och saken var biff.
  På ”La Bombonera” – chokladasken – som Bocas hemmastadion kallas är det heller inte ovanligt att se svenska tröjor bland fansen, och som svensk känner man sig välkommen i gemenskapen, även bland de som valt de billigaste biljetterna på ståplatsläktaren. 
  Fotboll är stort i Argentina.
  President Cristina Fernandez Kirchner flirtade med folket då hon skrev om lagen som gav public servicekanalerna rätt att TV-sända fotbollen gratis. 
  Spelet är speciellt i Argentina.
  En vanlig ligamatch skiljer sig väsentligt från en dito i någon europeisk liga. Här tas artisteriet på allvar och resultatet tycks vara av underordnad betydelse. Professor emeritus Jan Lindroth skrev om sydamerikansk fotboll för en tid sedan i Svenska Dagbladet:

  ”… även en civil ohörsamhetsmentalitet tillkom; en motståndare skulle ses som motsvarigheten till en lagbestämmelse, ett rött ljus som skulle negligeras, dribblas bort i rebellisk anda.”

  Här är spelet kultur, en kombination av skönhet, ständiga installationer och ett de kreativa situationisternas happening.
  Jag tror på Lindroths tanke att uppträdandet på fotbollsplanen speglar samhället. Och i sin tur att lagets uppträdande speglar sig på läktaren. Jag har stått på den folkligaste av alla läktarsektioner på Bocas hemmamatcher, den som av säkerhetsskäl töms sist efter slutsignalen. Inget fylleri har förekommit. Folk skickar pengar, rad efter rad, till glassgubben som inte tar sig fram i mängden, och glassen återvänder till beställaren. Inga hatramsor har hörts, men ett ständigt trummande, ett ständigt sjungande, ett totalt stöd och en kärlek till laget som har fortsatt till långt efter matchslut, oavsett resultatet.
  Här har vi poängen med det som kallas fotbollskultur.
  Du ska njuta av Martín Palermos nickmål från 39 meters håll på en misslyckad utspark eller av Riquelmes dribblingar och inlägg utan att på allvar bry dig om vem som slutligen vinner.
  Frågar du hur det gick i ”el superclásico” reducerar du en kulturupplevelse till simpel tävlan. Det sysslar vi inte med i Buenos Aires. 

(Kristianstadsbladet 091030) 

 

 

     

    

 

 


Sierras chicas

Bara en bild från Sierras chicas strax norr om Córdoba.




Torre Malmö i Córdoba

Ibland undrar man och vill gärna veta varför.
Som till exempel i en stad mellan pampas och kordillererna, i Córdoba, på södra halvklotet, finns det ett 14-våningar högt bostadshus på Avenida San Juan, som heter - Torre Malmö.
I ett land där hus opch gator och byar heter San Martín, 9 julio eller Sarmiento så ligger där en röd tegelkåk som heter Torre Malmö. Varför i hela friden då?
Den enda information jag lyckats googla fram är att huset stod klart 2004.

Och det är klart att det är ju ett bra marknadsföringsknep. Tänk alla spansktalande som intresserar sig för Turning Torso och som googlar efter "torre + Malmö" - de kan ju skaffa sig en lägenhet i Córdoba!



Från Argentina till Kongo

På söndag den 1 november kl 18oo i TV4 presenteras min bok "Detta fredliga uppdrag" om svenskarna som tjänstgjorde i Kung Leopolds Kongofristaten under 1880-1908.
Titta!




Prova öl i vinlandet Argentina

Ja, till middagen passade jag på att prova det första av de sex flaskor öl som jag köpte i Villa General Belgrano.
Efter att ha konsulterat Sveriges Bryggeriers hemsida är jag beredd till ett första utlåtande, ett protokoll över ölprovningen. Inget som går upp mot den ölprovning hos Sjöcronas Bryggeri i Kristianstad som jag vinglade hem ifrån för nått år sen, men ett litet försök här i San Telmo.

Öl: El Bolsón de Trigo, Original (Cerveza artesanal).
Bryggeri: Cervecería El Bolsón, El Bolsón, Río Negro, Patagonia, Argentina.
Website: www.cervezaselbolson.com .
Pris: 10 pesos (ARS).
Flaska: 355 cl.
Alkoholhalt: 5 %.
Skum: Ganska ordinärt, kanske något kraftigare, tätare, skum med tätare bubbel än medelöl.
Utseende: Ljus gulbrun lagertyp, men med en grumlighet som inte klarnar ens vid temperaturhöjning då glaset står en stund.
Doft: Kryddig, sammansatt doft av gräs och (djurhudar? gauchosadlar?).
Smak: Kryddor och mer sötma än beska, trots sitt ljusa utseende en sammansatt pilsner och känns närmare de mörka bayerska ölsorterna än en vanlig ljus europeisk öl.

Betyg: 2 av 5.




Tyvärr ingen bild på ölen som sådan. Den drack jag upp...


Estancia Los Porteros - tredje Córdobautfärden

Den tredje utfärden från Córdoba gick till Estancian Los Porteros i Sierras Chicas, de små bergen. Gården ligger på ungefär 1100 meters höjd i ett kullrigt, underskönt westernlandskap. Torrt gräs, enstaka vindpinade träd och ett magiskt djurliv som innefattar stora ormar i boaklass, kondorer, pumor (som tar unghästar) och papegojor.


Gården drivs av Kevin Begg som är fjärde generationen på estancian. Han är både engelsman och argentinare, men det sistnämnda om du frågar honom själv.
Här träffade vi Hedda Wachtmeister från Wanås som arbetar som gaucho och hjälpreda för att ta hand om hästar och ridande turister. Hennes drömjobb.

Vi blev oerhört väl mottagna på estancian och fick en inblick i både gauchons liv med hästarna som i ekologisk odling i ett annorlunda landskap. Träffade dessutom ett gäng trevliga engelska turister som var ute och sökte rötterna. En av männen, Finn, hade haft en pappa som varit anställd på just Los Porteras på 1920-talet. Han berättade en rörande historia om hur det var att hitta platsen där hans fars liv hade formats. 





Villa General Belgrano - andra Córdobautfärden


Den andra utflykten från Córdoba företogs också med landsvägsbuss. Vi for iväg till Villa General Belgrano, som också har en mycket spännande historia.
Vi var ensamma i bussen, hela vägen från Córdoba och dit (förutom mellan två små landsortsbyar då en äldre gentleman passade på att åka för att hälsa på en sjuk faster, eller nått).

Den förste vi mötte i stan var en äldre man som tilltalade oss på tyska. Lite besviken blev han då vi var "aus Schweden", men inte tillräckligt för att han inte på tyska skulle föredra oss sin historia. Hans far var schweizare från trakterna av Basel, men strax före kriget beslutade han sig för att utvandra av politiska skäl, och for till Argentina, där alltså den här tysktalande gentlemannen var född.

Villa General Belgrano är en alltigenom tysk liten stad (6.500 invånare) och påminner om en alpby nånstans. Den grundades så sent 1932 av tyskar som köpte upp land i syfte att bygga en stad. Sedan kom invandrarna, tyskar, schweizare, österrikare, polacker...
Och sen kom kriget. Då sänkte kaptenen på Graf Spee sin kryssare utanför Montevideo och cirka femtio man ur besättningen flydde kriget och hamnade i Villa General Belgrano där de snabbt hittade lokala kvinnor att gifta sig med och därmed förvandla sig till argentinare, och slippa kriget. Detta var redan 1939.

I dag kan du köpa t-shirts med Graf Spee och andra tyska minnen och det finns en rad olika sätt man kan rita hakkors på utan att det är hakkors, fast det ändå är, insåg vi bland t-shirtarna.

Villa General Belgrano är mest känt för sin Oktoberfest då samhället partar loss ordentligt och lockar folk från hela världen att prova den lokala ölen, finns flera sorter. Den var över sedan några veckor då vi kom, och turister så sällsynta att en affärsidkare bröt siestan och låste upp butiken för oss så att vi kunde skaffa ett halvdussin unika pilsnersorter (varav en vid hemkomsten visade sig vara från ett bryggeri i Patagonien några 200 mil därifrån...).





Dique San Roque - första Córdobautfärden





Den första utfärden när vi kom till Córdoba var till dique San Roque - en gång i tiden då den anlades i slutet av 1800-talet den största dammbyggnaden i hela Amerika. I dag en mer modest konstruktion. Orsaken till vårt besök var att här hade den svenske ingenjören Stavelius en gång i tiden orsakat politisk rabalder av riksklass i Argentina då han skulle se över dammen.
Mer om detta kommer i min kommande bok.
Men utflykten var spännande. Då vi löste biljett till microbussen dit tittade de undrande på oss och föreslog sedan att vi skulle ringa och beställa buss för hemresan. Jag såg framför mig att vi släpptes av nånstans i ödemarken, bland skorpioner, kaktusar och en och annan orm. Att vi skulle få vandra kilometervis i stekhet sol utan skuggande träd och att solen skulle gå ned innan vi fick lift på flaket med en fiskbil på väg till stan.
Så blev det inte.
Det fanns till och med några gatuserveringar - grill och pilsner och några souvenirbutiker vid dammbygget. Några fiskade, hade dragit upp en stor karp, och då vi skulle vända åter höjde vi bara handen och en buss stannade och tog upp oss.

Bonus på utfärden blev mitt möte med förre presidenten Miguel Juárez Celman, som störtades i samband med parkrevolutionen 1890 då bland annat den gamle underlöjtnanten vid Wendes artilleriregemente i Kristianstad, af Jochnick, brassade på för kung och fosterland (eller åtminstone för revolutionärerna) vid Plaza Lavalle i Buenos Aires. Mer om detta - också i min kommande bok.

 


Ursäkta vad är klockan?

I morron måndag åker vi till Córdoba med nattbussen. Problemet är - när åker vi? Ja, alltså vi åker klockan 22 på kvällen, men när är klockan 22? Är den det samma tid som klockan är 22 ikväll eller är den det redan den tid som motsvarar 21 i dag?
Frågan är faktiskt berättigad.
I Sverige är det jobbigt nog med sommartid. Men den är åtminstone fastlagd i almanackan och ingen tvekar egentligen om huruvida den kommer eller ej.
I Argentina är det inte så säkert. Sommartid skulle införas den här helgen, men nu verkar det som om regeringen tvekar. Enligt tidningen Clarín har den ansvarige ministern Julio de Vido sagt att det där med sommartid är meningslöst. Dessutom har provinserna också fått säga sitt om sommartid och 16 provinser har redan sagt NEJ. Sex kunde inte bestämma sig medan Misiones var den enda provinsen som sagt JA till sommartid.
Också Hotell- och Restaurangförbundet har blandat sig i och tycker att sommartid blir för besvärligt för turister.
Så troligen blir det ingen sommartid i Argentina i år. Möjligen i Misiones, men inte i resten av landet. Om man inte ändrar sig igen...




San Telmo

Det finns så många vackra hus här i San Telmo. En del conventillas, som Paul säger, gamla hus som styckades upp sedan överklassen flyttade ut då gula febern härjade för hundra år sen eller så, och gjordes om till små lägenheter. Vi bor själva i ett sånt. En smal gång in i kvarterets mitt, en trappa, och så små, små lägenheter här och där. Prång och avsatser.
En del hus är rivningsfärdiga. Andra är rivna. Ytterligare andra är upprustade. Och det sker en ständig renovering. Det här vackra huset finns längst ned på calle Estados Unidos, nära Paseo Colón.



Perón o hans Grundig

Vi tittade in om på Museo Histórico Nacional i Parque Lezama i dag, i gränstrakterna mellan San Telmo och Boca, bara några kvarter från svenska kyrkan.
Det var i ärlighetens namn ett rätt intetsägande museum. Det enda som fångade mitt intresse var den här underbara Grundigen som Juan D Perón enligt uppgift dikterade in sina tankar och instruktioner på under sin långa exil i Spanien under 1950-talet. Trots utlandsvistelsen var han en av nyckelpersonerna i den politiska oppositionen och i brist på internet, blogg och facebook så satt han framför den här rullbandspelaren och formulerade sig.


Arkeologiska utgrävningar

Under Autopista 25 de Mayo, bara några kvarter från vårt hem i San Telmo, pågår arkeologiska utgrävningar. Det handlar inte om att finna lerkrukor eller silverspännen från hundratals år tillbaka. Det handlar om att gräva ut och visa upp Club Atletico.
Det här var inget gym i vanlig mening. Detta var ett av terrorns hus. Under diktaturen i Argentina (1976-83) fanns det en rad små hus utspridda i stan dit man förde dissidenter och politiskt oliktänkande.
I slutet av 1970-talet revs det här huset och motorvägen byggdes.
Av en ren händelse hittade man resterna av det då en tidigare fånge kände igen ljuden från grannskapet.

En fånge, Andres Zarankin, har skrivit så här om tiden i ett liknande hus:

"On May 9, 1976, I arrived at Vesubio, a clandestine detention center at Camino de Cintura and Richieri highway (Mantanza Department). Four individuals following Suárez Mason’s orders got me out of a Ford Falcon. I was hooded and my hands were tied behind my back. Meanwhile, the four individuals insulted me and hit me, forcing me into a room. Once inside, they made me stand against a wall with my legs extended. Several torturers kicked me in the testicles again and again. This procedure was called ablande. It was intended to intimidate the prisoner before taking him/her into the torture room.
All these events took place at House 3. The clandestine detention center was composed of three areas, each one serving a different purpose. House 1 contained the headquarters; that is to say, the head office and the manager’s house. The torture rooms –usually called operating theaters or infirmaries– were at House 2. House 3 contained the prison cells or cuchas (literally, doghouses)..."

Just den här Club Atletico var i bruk under elva månader 1977. Fångarna hade ögonbindel hela tiden i fångenskap, cellerna låg i källaren och de förhördes och torterades ständigt. Under den korta tid som Club Atletico användes passerade 1500 fångar. Man har bland annat hittat en pingpongboll (vakternas sysselsättning i pauserna), uniformsknappar och andra saker som bevisar att här varit polisiär aktivitet. Utgrävningarna fortgår och informationstavlor berättar den förfärliga historien. Buenos Aires håller på att göra upp med sitt förflutna.



San Telmo minns. Ingen glömska, ingen förlåtelse.


Film i kyrkan

Lördagseftermiddagen släpade jag med mig min odöpte son till Svenska kyrkan i San Telmo för att titta på film. De visade Roy Anderssons "Du levande" på originalspråket, men textat på spanska (bra genomkörare för språket). Jag har inte haft tillfälle att se filmen tidigare.
En riktigt härlig film, tydligt inspirerad av Kaurismäki med flera finska dysterkvistar, med men en underbar underliggande värme och humor.
I filmen medverkar den sköne skådespelaren Bengt CW Carlsson, som jag hade nöjet att ha i studion som gäst i ett av mina sommarprogram. Här spelar han en VD som faller död under ett sammanträde.


Som förfilm visades en udda film av Jacques Tati som handlade om fansen som 1978 förbereder sig inför en cupfinal mellan korsikanska Bastia och PSV Eindhoven. En speciell film.
Vi valde att lämna kyrkan efter filmen och deltog inte i den diskussion som skulle hållas efteråt, eller kyrkkaffet som följde på denna.
Tio pesos kostade filmvisningen och alla fick var sitt kuvert att lägga pengarna. Ville man kunde man nämligen trocka ned både mer eller mindre utan att någon skulle bli generad över detta. Fint av dem.
Lite roligt också att trampa runt i kyrkans lokaler på calle Azopardo här i San Telmo och tänka sig att så många svenska sjömän seglat in här. Lokalen var skojigt nog nästan fullsatt inför filmvisningen, men frågan är om fler än H och jag pratade svenska.
Under militärdiktaturens 1979 var det nära att kyrkan revs, men den undgick ödet och förklarades istället för byggnadsminnesmärke.



Fruktodlare Sverre i Kleivlandia

Då jag nu i förra inlägget harangerade Sverre Kleiven i Oberá för dennes utmärkta limefrukter, varav jag bara lyckades föra med en hem då de andra mig ovetande föll ur fickan i taxin, så är det kanske dags att presentera denne norske gentleman lite närmare.
Sverre är alltså norrman och äger en chacra strax i Oberás utkant. En gång i tiden var han och hans far yerbaodlare som så många andra, men så gick de successivt över på frukt. Nu har han lime och apelsinträd i långa banor, och han gläder sig åt att det växer så det knakar.
Jag imponerades av hans utsago: Träden skördas fyra gånger per år.
Pastorn lärde sig: Grannen Barney byggde ett hus av virke från ett enda träd.

Det fanns mycket att imponeras av. Förutom lime och apelsiner, pillade Sverre ned en mogen papaya (mamón) till pastorn, som ääääääälskade papaya. Vi såg mango, bananer och ett enormt träd med avocado, där dock de frukter som fanns kvar satt så in i bomben högt att vi hade behövt hjälp av pastorns Fader för att plocka ned dem. Den hjälpen kom icke.

Sverres farfar anlände från Mosjön i Norge till Buenos Aires som invandrare. Han var egentligen på väg till Australien, men beklagligtvis så brann emigrantfartyget upp under ett stopp på Kanarieöarna och farfar Kleiven hade inte tålamod att vänta på nästa skepp till Australien, utan hoppade ombord på en ångare till Argentina. Där fick han låna pengar till en tågbiljett till Provincia Misiones - och därför är nu Sverre pensionerad fruktodlare i Oberá. Han pratar en utmärkt skandinaviska, hustrun också - hon är av dansk börd - och sonen Roberto är åkare och kör långturer över pampas.


Här kommer pastorns mamón!


Snittar, Olga, Brassens och pråmskeppare

Så har vi haft vårt första cocktailparty här på calle Estados Unidos i San Telmo. Mja, party är kanske att ta i lite, men vi hade trevligt i alla fall. Inbjudna var den svensk-argentinska kulturföreningen Gretas representanter, Johanna o Henrik Broman samt Venke Osnes, dessutom Paul Weiss, tangocharmören från Yosemite och så ungtupparna Hjalmar och Robin.
Jag kände mig som en riktig utlandssvensk då jag lade hela dagen åt att städa, handla hem, tänka ut och producera snittar.
Även om det blev ett litet bakslag då banen fick gurkmeja istället för curry och sillmackan sardin istället för anjovis, så på hela taget var det mesta ätbart. Mest exklusivt var nog att avocadon saltats och sprejats med lime som jag plockat själv i odlingen i Kleivlandia utanför Oberá, hemma hos Sverre.



Efter cocktailandet (jo, vi lever precis som riktiga utlandssvenskar härnere, lite Anna Anka-stil över det hela, i ikväll är det t.ex. dags för takterrassinvigning i Palermo...) hejdade vi två taxibilar på gatan och for iväg ett antal kvarter för att gå på lokal och lyssna till det lokala bandet Olga med sångerskan Flor. Därefter var undertecknad festarrangör så mör att det bara var att åka hem och diska upp och göra high-five med John Blund.



Flor i Olga.



På klubben vi lyssnade på Olga såg jag en lapp om att det skulle vara Georges Brassensafton på tisdag. Shit! Då är jag inte hemma, då är vi i Córdoba. Riktigt tråkigt eftersom Brassens är en av mina husgudar. En fransk Fred Åkerström som får mig att drömma om skrivarrummet ovanför Café de la Paix i Boulogne-sur-mer och minnas den underbara TV-serien "Mannen från Picardie".



Broder Klas



Klas Björklund är yngre bror till Hjalmar som jag redan skrivit om. Klas är en pärla, en broder bland bröder. Alltid ett vänligt ord, alltid en glimt i ögat. Han tog med mig i pickupen, ja inte bara mig. Vi for iväg till Rio Uruguay för att njuta av vackra landskap, kolla på Brasilien och umgås. Det var jag och Klas, Rolf och dottern Fatima och hennes kompis Sabrina och pastor Flodell.
Klas är av yerba mate-odlarfamilj och har drivit secaderan Cuatro Caminos som numera tagits över av sonen. På söndagen bjöd han hem till chacran på asado. Det var fantastiskt gott.




Rio Uruguay i kvällsljus.


Hos Guaraní




Budskap i hamnen

I Puerto Maderos hamn ligger korvetten "Uruguay" förankrad. I dag ett museum som man kan ta sig ombord på för två pesos.
Det är ett stycke svensk historia som utspelar sig i manskapsmässen på den här turistattraktionen. Det var nämligen korvetten "Uruguay" under kapten Julián Irizars befäl som i oktober 1903 seglade söderut mot Antarktis för att eventuellt hitta och föra hem de man trodde var resterna av Otto Nordenskjölds sydpolsexpedition. Man hittade allihop! De hade tvingats till två övervintringar i Antarktis sedan deras eget fartyg, en gammal norsk valfångare, skruvats sönder i isen och sjunkit.
Inom glas och ram satt bland annat det här vackra brevet som var skrivet till expeditionens meteorolog, Gösta Bodman, från hans syster:




  

”…ibland blir jag en smula ängslig för mammas skull, men Gud har hjälpt henne i så många prövningar förut, ty en prövning för henne är din resa, så han hjälper henne nog nu med och låter henne återfå sin gosse. – Du må tro, jag tycker det rent av är litet storartat att vara syster till en sydpolfarare, alla här är förresten så intresserade och fråga efter dig…”


Los Diablos paraderar

Match igen. Independiente besöker River Plate Stadium och River Plate. Anhängarna till Independiente kallas för "los diablos" - har rödvita flaggor med djävulens 666. Och drog med sina fallfärdiga bussar genom downtown före match. Notera fansen på motorhuven!
Frågan är om de firar efteråt också?
Men just nu, efter tio minuter, gjorde Gandín 1-0 till Independiente! River är på allvar på väg ned i skiten.



Matilde

Får jag presentera ugglan Matilde!



Det var hemma hos Birgit Holmgren utanför Oberá i Misiones som jag fick möjlighet att träffa ugglan Matilde. En liten fin uggla som hade skadat sig och som Birgit hade tagit hand om. Birgit var en fantastisk kvinna som drev en chacra med djur alldeles själv, här på gränsen till urskogen.
Hon hade grisar, getter, höns, en ñandu (en sorts ministruts) sprang omkring som en annan stallförman och det fanns vackra fåglar och en samling gnagare, ett mellanting mellan råtta och koalabjörn (hm?) som jag inte minns vad de hette, men de såg ut så här i alla fall:



En nyfiken liten krabat. Nån som kan hjälpa mig att artbestämma den?

Vårregn

 

Vårregn hemma brukar betyda nått stilla fallande som man knappt blir blöt av. Vårregn i Buenos Aires visade sig bli ett formidabelt tropiskt skyfall med åska och blixtar. 22 grader varmt vid tiotiden på kvällen, strax efter att Bocas Martín Palermo petat in 2-1 till Argentina mot Perù på övertid, ett mål som kan betyda VM i Sydafrika för en hårt prövad Maradona.
Nåväl - vi blev dyngvåta på väg hem från puben, vatten till knäna och så här såg det ut på Avenida 9 de Julio i korsningen Avenida de Mayo.



Leocadia i Misiones

Leocadia Zielasko är en av de hundratalet personer i trakten av Oberá i Misiones som pratar svenska. Men Leocadia är inte svenska, har inte heller svenska föräldrar! Hon är född i Polen, men gifte sig med en svenskättling och under tio år bodde svärmor hos familjen. Då lärde Leocadia sig svenska. Och det pratar hon fortfarande - alldeles utmärkt.






Bilder från Misiones

En bild säger mer än tusen ord. Så är det sagt. Jag väljer att publicera några av mina bilder från besöket i Misionesprovinsen, den lilla landtunga som skär in mellan Paraguay och Brasilien. Ett vackert landskap, urskog, odlingar och framförallt helt underbara människor.



Vägen skär genom skogen...



...genom odlingslandskap.



Konsul Andersson vid de djupa skogarna kring Valle del Cuña Piru I.


Ärliga argentinare


Jag har ju skrivit om både rånförsöket med vattenpistolen, om hur min plånbok fiskats upp ur väskan och hur Hjalmar blev av med sin mobiltelefon i subten.
Men jag ska vara rättvis och också berätta om hur ärliga argentinarna i gemen faktiskt är. Inte bara Vicente som tog en taxi för att lämna igen min plånbok, utan inte minst då jag sjabblar med pengar i butiker och på kafeterior.
I går fikade vi. Det kostade 18 pesos. Jag tänkte 28 och gav servitrisen 30, och sade att det är jämnt så. Istället för att låtsas som ingenting, poängterade hon att det var 18 pesos, och gav mig tian tillbaka.
Sånt har hänt förr.
Vid första fotbollsmatchen på La Bombonera fick jag för mig att biljetten kostade kring 100 pesos och vi skulle köpa fyra stycken, när jag då tyckte att kassören bakom luckan sade 520 pesos reagerade jag inte utan sköt in sex hundringar under gallret. Istället för att norpa åt sig alltihop så skakade han på huvudet och upprepade: 120 pesos!
Heder åt en sådan man.
Jag får lära mig räkna tror jag, men att de allra flesta av argentinarna trots sin ekonomiska situation är ärliga och trevliga, det har jag lärt mig.

Peson står idag i 1,82 SEK. Lite prisexempel:

Kaffe och medialuna (croissant) på uteservering - 10 pesos (då får man också ett glas mineralvatten och en liten kaka)
Pepparstek i halvkilosformat, pommes, bröd och ett glas vin - 50 pesos
En kasse tvätt - tvättat o torkat - 7 pesos
Subte  - 1,10 pesos
Buffet på Casinot i Oberá med stor salladsbuffe, fyra olika sorters kött som serverades vid bordet och dessert - 25 pesos

Även på Plaza de Mayo

Även på Plaza de Mayo har det uppmärksammats att minneslunden på Falklandsöarna har invigts. Så här såg det ut i dag, när en del av de ursprungliga korsen från kyrkogården i Darwin hängts upp i en installation.


CFK om Malvinas

Kriget om Falklandsöarna, Islas Malvinas, som Argentina utkämpade mot Thatchers Storbritannien vintern 1982, är ett ständigt ämne som berör. På bussen från Oberá satt en Malvinasveteran i kamouflagemönstrat och med baskern på glid.
I "El Territorio" läste jag att nu har en minneslund anlagts på kyrkogården i Darwin på öarna. Kyrkogården har 230 gravar efter argentinska soldater och ett monument med namn på 649 saknade. Minneslunden invigdes i helgen och representanter för 170 drabbade argentinska familjer var närvarande.
Kyrkogården sköts av Sebastián Socodo från Quilmes, utanför Buenos Aires, som 2007 gifte sig med en flicka från öarna och stannade kvar.

I samband med invigningen yttrade Cristina Fernandez Kirchner, landets president:

"Det här århundrandet ska en argentinsk president resa till Malvinas som president också för de här öarna, för att hedra de döda och de saknade. Åka i den internationella folkrättens namn och därför att vår överhöghet över öarna är odiskutabel, laglig och historiskt oantastlig."

Wikipedia har en alldeles utmärkt sida om Falklandskriget.


Agda berättar

Agda och hennes syster Sigrid bor i vars sin stuga en liten bit utanför Oberá i Misiones i Argentina. De pratar båda en alldeles utmärkt svenska, och det är det språk som de kommunicerar med varann på. Men - de är födda i Argentina och deras föräldrar tillhörde emigranterna som tog sig in i Misiones från Brasilien. Att det var en ren sinkadus berättar Agda Olsson här:


Landets bästa mate

Oberá och trakten runt omkring i Provincia Misiones har vuxit och fått sitt välstånd tack vare odlingen av yerba mate, det speciella te som dricks i tid och otid av argentinarna. Lite beskt de första gångerna men man lär sig att uppskatta det och vips är man beroende.
Bröderna Björklund, Claes och Hjalmar, kommer från yerba mate-odlarsläkt. Claes son, Ruben Björklund, driver numera gården och secaderan, där torkningen sker, en bit utanför Oberá.
På Calle Tucumán i Oberá bor Hjalmar Björklund, som anses vara landets bäste mate-kokare. Han pratar fortfarande en del svenska fast han bott i Oberá hela sitt liv. Har du vägarna förbi så är några timmar på kvällskvisten på Hjalmars patio med lite karlasnack runt en kopp mate ett måste.





I Comunidad Ka'awy poty

Hemkommen från urskogen i Provincia Misiones gäller det att sortera intrycken, kolla in bilderna och försöka fatta vad jag har varit med om. Det är inte lätt, varken det ena eller det andra. Jag glömde naturligtvis laddaren till kameran och batteriet gav upp efter några dagar. Jag fick ta till dvd-kameran istället och köra omväxlande stillbilder, omväxlande film.
Ett av äventyret var besöket i guaraníbyn Ka'awy Poty där jag fick träffa hövdingen Cordeliano Duarte och hans familj, på bilden hustru och farmor.
Namnet Duarte - känns det igen?
Yes, alldeles riktigt. Evita Perón Duarte besökte en gång byn, förfasades över att indianerna inte hade något efternamn och bjöd frikostigt på sitt! Därför heter familjen i byn Duarte i efternamn. Det är egentligen en fantastisk historia.
Farmors korg köpte jag och fick blöta kindpussar i växel...



Krönika 2


Dagen efter det att det statliga institutet INDEC publicerat nya siffror över fattigdomen i Argentina, och konstaterat att den sjunkit med nästan fyra procentenheter, eller en och en halv miljon människor, skriker en av de regeringskritiska tabloiderna i full sarkasm ut på förstasidan:
  Har du sett nån fattig?
  Den argentinska ekonomin fick sig en rejäl tryckare i början av 2000-talet, långt före luften gick ur den globala finansindustrin och bankjättarna började svaja på Manhattan. Argentinarna samlades utanför bankerna och ville ha ut sina pengar.
  Det gick så långt att folket drabbade samman med polis på Plaza del Mayo, utanför regeringsbyggnaden Casa Rosada, och den 21 december 2001 avgick presidenten Fernando de la Rúa, och flydde från folkmassorna via helikopter från palatset.
  Året efter konstaterades att mer än hälften av alla argentinare var att betrakta som fattiga.
  Den argentinska ekonomin har tagit fart sedan dess. Det byggs idag och nya företag etableras. Delvis på grund av det extremt låga prisläget, men också på att arbetare och chefer tagit över företag vars ägare flytt utomlands.
  De nya siffrorna säger att 13,9 procent av befolkningen i dag lever i fattigdom. En siffra som media närmast skrattar åt, och menar är friserad.
  Störst är fattigdomen i området Gran Resistencia i norr, vid gränsen mot Paraguay, där var fjärde uppges vara fattig och lägst är den längst i söder, i Rio Gallegos, där bara en dryg procent lever under existensminimum. I Buenos Aires är siffran stabil, drygt sju procent.
  Siffrorna är emellertid mycket omdiskuterade och en privat statistikfirma, SEL Consultores, är värst när de konstaterar att 37 procent av invånarna i Stor-Buenos Aires är att betrakta som fattiga.
  Medellönen för en arbetande argentinare idag sägs vara 3000 pesos i månaden. Peson har på en månad sjunkit ytterligare, från cirka 2,30 till i dag 1,80 SEK. Dagligen organiserar arbetarorganisationer och fackföreningar demonstrationer i Buenos Aires för att kräva en lön de kan leva på. Dagligen spärras delar av staden av. Kravallutrustad polis är en vanlig syn.
  Politikerna har ägnat sig åt att förhandla fram gratis direktsänd fotboll från den argentinska ligan i TV:s public servicekanaler. Under sändningen meddelas återkommande att sändningen är gratis och att regeringen står bakom denna gåva till folket.
   Det känns lite som om skådespel tills vidare får ersätta bröd.
  Åter till frågan då, har jag sett nån fattig?
  Ja, det har jag. Jag har mött åtskilliga med handen utsträckt efter en peso, jag har sett de unga männen sova på gallret som släpper ut varmluften från tunnelbanan, de små barnen som stirrar på olivskålen på uteserveringarna, de cartoneros som samlar kartong för att växla in mot några centavos på återvinningsanläggningen och de kvinnor som systematiskt rotar efter något ät- eller säljbart i soppåsarna som varje kväll sätts ut på gatan.

(Kristianstadsbladet 20091002)


Kling och Klang i bakvattnet

Framkommen till Oberá i Provincia Misiones, provincia impresiones. En liten fin stad, som ligger på kullar i det böljande gröna landskapet med den röda jorden. Så nära urskogen, la selva, man kan komma i Argentina, på en liten landtunga som skär in mellan Brasilien och Paraguay.
Oberá är ju känt i Sverige för den lilla spillra av svenskättlingar som bor här. Jag ska träffa några av dem, hade jag tänkt.
Men det finns annat att skriva hem om.
Under siestan satt jag och studerade den här unge trafikpolisen som jag omedelbart utser till Sydamerikas absolut artigaste och vänligaste polisman. Ett bländvitt leende som aldrig gav sig, tummen upp åt bilisterna som släpptes fram och vänliga ord till fotgängarna, om han inte till och med tog dem i hand.
Hur var det Björn Afzelius sjöng sedan han hade varit på Kuba:
"Jag tänker på hur vi har det därhemma..."


RSS 2.0